“Hangjongeren” nemen bezit van vleermuisfontein

Vrijdagmiddag is de vleermuisfontein op het Broereplein feestelijk in gebruik genomen en vrijwel direct daarna door “hangjongeren” omarmt.

Johan Creten boven op de fontein omringt door “hangjongeren” © Tonnie Siemonsma

Via grote beeldschermen konden de aanwezigen de openingshandelingen zien van alle fonteinen in Friesland. Dit deed men via de omgekeerde Elfstedentochtroute. Beginnend in Leeuwarden en eindigend in Sneek.

Vanaf de vleermuis zelf sprak kunstenaar Johan Creten de menigte toe op het Broereplein en wist het publiek behoorlijk enthousiast te maken.  Hij vertelde waarom hij voor dit beeld gekozen heeft.  Dat in de vier jaar dat hij bezig was met het beeld in het begin op het Broereplein was en een vleermuis voorbij zag vliegen, dat een vleermuis staat voor het kwaad en dat je door het bestijgen van het trapje de vleermuis kunt overstijgen en daarmee het kwaad kunt overstijgen.

Ook Ingrid van Engelshoven, de minister van Cultuur, is één van de genodigden. Zij vertelde trots te zijn op zo’n mooi project voor Friesland. Zij voorspelt dat de fonteinen vertrouwd raken en dat ze nieuw erfgoed worden. Het zijn elf kunstwerken die verder reiken dan de stadsgrens en de provincie en zelfs ook de landsgrenzen. En daarmee kan het volgens haar een trekpleister worden in Europa.

Voor de kinderen maakte de woorden van de kunstenaar en de minister niet veel uit, zij laten zien dat het beeld een prachtig speelobject is en een grote hangplek gaat worden voor onder andere de de allerjongsten van Bolsward.

Foto’s Tonnie Siemonsma

 

 

 

Video Rudy Bouma

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.