De handhavers (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) van gemeente Súdwest-Fryslân mogen jongeren die een strafbaar feit plegen vanaf 15 december naar Halt verwijzen.
Dat heeft het Arrondissementsparket Noord-Nederland deze week besloten. Súdwest-Fryslân is naast Leeuwarden de enige gemeente in het noorden waar handhavers bij meerdere strafbare feiten Halt-verwijzingen mogen doen.
Bekeuring of Halt-traject
Betrapte een handhaver een jongere op het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden, dan gaf de handhaver van de gemeente hem of haar een bekeuring. Dat was de manier van werken tot voor kort. Sinds deze week kan de handhaver in gemeente Súdwest-Fryslân in plaats van een bekeuring een Halt-verwijzing doen.
Wat is een Halt-straf?
Een Halt-straf start met een gesprek tussen bureau Halt en de jongere met zijn/haar ouders. Daarna wordt de straf bepaald. Meestal bestaat de straf uit excuses aanbieden aan het slachtoffer, het vergoeden van de schade of een leer- of werkopdracht. Jongeren van 12 tot 18 jaar die in aanraking komen met de politie of een handhaver kunnen in aanmerking komen voor een Halt-straf. Dat gebeurt bijvoorbeeld als ze betrapt worden op vernielingen, baldadigheid, zwerfafval of het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden.
Eén van de eerste gemeenten in het noorden
In de meeste gemeenten mogen handhavers geen Halt-verwijzing doen. In sommige gemeenten mag dat wel, maar alleen voor één bepaald feit, bijvoorbeeld baldadigheid of het gooien van zwerfafval. In gemeente Súdwest-Fryslân en gemeente Leeuwarden mogen de handhavers voor een groot aantal feiten een Halt-verwijzing doen. Ze hebben daarmee een unieke positie in het noorden.