Handen ineen voor meer bomen in Fryslân

Op 26 en 27 november gaan Plan Boom Fryslân en Meer Bomen Nu hun eerste gezamenlijke oogst- en boomplantactie organiseren. De FMF, Landschapsbeheer Friesland en Meer Bomen Nu slaan de handen ineen om de bomenambitie van hun campagnes te realiseren. Meer bomen tegen snelle klimaatverandering en voor herstel van de biodiversiteit in het Friese landschap. Deze actie wordt bij succes volgend jaar herhaald en opgeschaald.

Voor een prettig klimaat en meer groen

Meer Bomen Nu en Plan Boom Fryslân zien bomen planten als één van de oplossingen om de negatieve gevolgen van klimaatverandering te beperken, de biodiversiteit te herstellen én om burgers handelingsperspectief te bieden. Vanuit die gedeelde doelstelling organiseren wij samen een oogst- en plantactie met de hulp van vrijwilligers en particuliere grondeigenaren.

Miljoenen nieuwe bomen in Nederland

Plan Boom wil 10 miljoen bomen in heel Nederland laten planten. In Fryslân streven de Friese Milieu Federatie (FMF) en Landschapsbeheer Friesland (LBF) naar minstens 700.000 in 2020-2023. En iedereen kan een ‘boompje’ bijdragen: particuliere grondeigenaren, gemeenten en burgers met een eigen erf of tuin. Elke geplante boom wordt meegeteld in de nationale bomenteller van Plan Boom die te vinden is op de website www.planboom.nl.

Meer Bomen Nu, een initiatief van Stichting MEER Groen, Caring Farmers en Urgenda, heeft in de winter van 2020-2021 al een half miljoen bomen en struiken gratis weggegeven. Afgelopen zomer zijn er in vier dagen tijd alweer 1 miljoen gratis bomen aangevraagd door particulieren, boeren en voedselbossen. Vanaf half november tot eind februari gaat Meer Bomen Nu verder met de campagne, waarin samen met duizenden vrijwilligers, boswachters, groenbeheerders zaailingen en stekken worden verzameld en gratis weggegeven. Het doel is om Nederland sneller, goedkoper en socialer te vergroenen, want iedereen kan meedoen.

Aan de slag in Fryslân op 26 & 27 november en volgend jaar verder

Vrijwilligers van Landschapsbeheer Friesland en Meer Bomen Nu zullen samen jonge berkenbomen oogsten in het Drents Friese Wold. Na het oogsten worden deze in heel Fryslân door de deelnemers zelf geplant. Op die manier kan elke inwoner die dat wil een boompje uit Friesland de kans geven om uit te groeien tot een prachtige boom. Inheemse bomen zijn bovendien het beste voor het herstellen van de biodiversiteit. Goed voor het klimaat, de natuur en een fijne leefomgeving. Deelnemers aan de actie ontvangen een boomplant- en verzorginstructie.

Zo’n 10 particuliere grondbezitters uit heel Fryslân doen mee aan de actie. Ze halen de berkenboompjes op om ze vervolgens in eigen grond te planten, bijvoorbeeld als erfafscheiding of langs een oprijlaan.

Aanmelden plantlocaties én vrijwilligers voor toekomstige acties

Gemeenten, bedrijven en particuliere grondbezitters, die tenminste 0,5 hectare beschikbaar hebben om bomen te planten kunnen zich aanmelden bij Arnoud de Vries van de FMF door een mail te sturen onder vermelding van  ‘Plan Boom Fryslân’ naar info@fmf.frl.

Individuele vrijwilligers en groenbeheerders kunnen zich aanmelden bij Meer Bomen Nu als vrijwilliger, oogstlocatie of bomenhub (opslagplaats jonge boompjes). Meld je aan op: https://meerbomen.nu/ik-doe-mee/

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.