Meer geld voor diabetesonderzoek dankzij Miranda’s halve marathon

Miranda Swierstra loopt volgende maand de halve marathon van Valencia. Op zich al een prestatie, maar dat is het nog meer als je weet dat ze diabetes type I heeft. Ze rent ook nog eens een flink actiebedrag bij elkaar voor diabetesonderzoek.

Een marathon lopen in Valencia, of het nu gaat om een hele of een halve, is een droom van veel sporters. De Spaanse halve marathon, 21 kilometer, vraagt om een dijk van een conditie, uithoudingsvermogen en vooral goeie zin. Dat ontbreekt er bij Miranda niet aan die 24 oktober aan de start van die halve marathon staat. Eén ding is wel belangrijk: dat ze zo goed voor zichzelf zorgt dat ze onderweg een goede suikerspiegel behoudt. Miranda heeft diabetes type I.

In Nederland hebben zo’n 120.000 mensen deze vorm van diabetes. De internationale organisatie JDRF financiert onderzoek naar de auto-immuunziekte om onder meer het leven van patiënten structureel te verbeteren, en het liefst uiteindelijk de ziekte te genezen. Ook in Nederland wordt er veel onderzoek gedaan naar diabetes type I, waaronder dat van prof. dr. Martin Gotthardt. Dit onderzoek richt zich op bètacel-imaging. Hierbij worden met behulp van nucleaire technieken bètacellen in beeld gebracht, zodat gemeten kan worden hoeveel bètacellen iemand met type 1 diabetes nog in zijn lichaam heeft. Deze gegevens kunnen leiden tot een nieuwe en betere behandelmethode.

Dagelijkse leven enorm veranderd

De 26-jarige Miranda Swierstra is gebaat bij al deze onderzoeken omdat ze op haar 21ste de diagnose diabetes type I kreeg. Haar leven veranderde daar enorm door. Ze is afgestudeerd in de dierengeneeskunde en reist graag. Het betekent het een flinke aanpassing van dat dagelijkse leven. Ze moet constant rekening houden met wat ze eet, haar bloedsuikerwaarde meten en insuline spuiten.

Het is de reden dat Miranda een actie via JDRF startte om geld voor onderzoek bij elkaar te rennen. Het doel was vijftienhonderd euro, maar daar gaat ze ruimschoots overheen. Met het rennen van ‘de halve’ laat ze ook nog eens zien dat sporten prima kan als je diabetes type I hebt, maar je moet wel heel goed voor jezelf zorgen en je er altijd bewust van zijn wat je lijf nodig heeft. Dat de suikerspiegel op peil is.

Zondag 24 oktober staat Miranda om half negen ’s ochtends aan de start.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.