Beeldenstorm bij de Martinikerk

Het bronzen beeld van Gysbert Japicx is in de nacht van dinsdag op woensdag van zijn sokkel gewaaid. Oplettende omstanders ontdekten de val van de Friese dichter woensdagmorgen.

Ondanks dat het minder hard waaide dan tijdens de storm van dinsdagmiddag waaide het zo nu en dan toch nog stevig en dat zorgde er waarschijnlijk voor dat het beeld het laatste duwtje kreeg en voorover viel. Medewerkers van de gemeente hebben het beeld inmiddels opgehaald en naar de werkplaats gebracht. Het bleek dat de ankers waar het beeld mee vast zat waren doorgeroest. Het beeld zelf is niet beschadig. Van de sokkel is een klein hoekje beton afgebroken en er ontstond een kras aan de voorzijde.

De gemeente wil het beeld zo snel mogelijk terug plaatsen maar men weet nog niet wanneer dit gaat gebeuren.(foto: Tonnie Siemonsma)

Maandag 20 Juni 1966. Koningin Juilana onthult het beeld van Gysbert Japicx, het was niet het bronzenbeeld, maar een bruin geverfd afgietsel van gips, er werden steeds veranderingen toegepast zodat het bronzenbeeld niet op tijd klaar was.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.