Gysbert Japicxpriis voor Koos Tiemersma

BOLSWARD – Zaterdag 10 oktober zal in de Martinikerk  de Friese schrijver Koos Tiemersma de Gysbert Japicxpriis ontvangen voor zijn roman Einum.

De toekenning van deze prijs is bijzonder omdat het winnende boek Einum tot nu toe niet op papier verkrijgbaar was en dat is ook voor Nederlandse begrippen uniek. De Gysbert Japicxpriis van de Provincie Fryslân is de belangrijkste prijs van de Friese literatuur en bedraagt €15.000.

Gedeputeerde Sietske Poepjes van cultuur overhandigt de schrijver de oorkonde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Martinikerk te Bolsward, geboorteplaats van 17de-eeuwse dichter Gysbert Japicx. Tegelijk vindt de uitreiking plaats van de ‘Lytse Gysbert’ voor de mooiste gedichten geschreven door leerlingen van groep 7 en 8 in het basisonderwijs. Het festijn is vrij toegankelijk.

Bekroonde e-book nu ook op papier
In 2010 besloot Tiemersma zijn werk alleen nog maar als e-book in eigen beheer uit te geven, en om ook in het Nederlands te publiceren. Hij had toen al naam en faam opgebouwd als Fries auteur van vijf romans, uitgegeven bij de Friese Pers Boekerij. Einum verscheen in 2012 onder de schrijversnaam Froon Akker. De auteur vertaalde het zelf in het Nederlands. Nadat een maand geleden bekend was geworden dat Tiemersma de Gysbert Japicxpriis had gewonnen, werd er van verschillende kanten bij hem op aangedrongen het boek ook op papier uit te brengen. Anderen meenden dat hij juist nu aan zijn e-bookstrategie moest vasthouden. Uiteindelijk kreeg uitgeverij Elikser de eer en deze week is de papieren editie van Einum in de boekhandels verkrijgbaar. De Nederlandse vertaling is voorlopig alleen als e-book te koop bij Kobobooks en op de website froonakker.nl.

De Gysbert Japicxpriis
De Provincie Fryslân reikt de Gysbert Japicxpriis om de twee jaar uit, de ene keer voor proza, de andere keer voor poëzie. Dit jaar betreft het literair proza verschenen in de jaren 2011-2014. In totaal werden in de genoemde periode meer dan 130 oorspronkelijke Friestalige prozatitels gepubliceerd, met inbegrip van niet-literair werk.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.