Grote groep vale gieren overnacht nabij Bolsward

Een groep van zeker 25 vale gieren is momenteel op bezoek in Friesland en afgelopen nacht overnachte de groep in een weiland aan de Westergoawei. 

De groep werd gisteren in het Noord Hollandse Koedijk gezien en later op de avond in de buurt van de vliegbasis in Leeuwarden. Vanmorgen werd de groep in de Tjaard van Aylva polder gezien op zo’n 800 meter van de Burgwerderhoek. De vale gieren zaten verspreid in twee groepen van twaalf en één gier zat in een boom, aldus de website waarnemingen.nl

De vale gier is een dwaalgast in Nederland en België. Het aantal bevestigde waarnemingen uit de 20ste eeuw is beperkt, slechts 11. Na 2000 werd de vogel steeds vaker gezien, tot 2007 meestal slechts één of zeer kleine aantalen. In 2007 werd een groep van enkele tientallen gezien. De vogel is een aaseter en steeds op zoek naar kadavers. Omdat door Europese wetgeving steeds lastiger wordt voor de vogel om eten te vinden trekken ze waarschijnlijk wat vaker richting het noorden.

Omstreeks half 12 was er voldoende thermiek en is de groep opgestegen.
Bovenstaande foto’s werden gemaakt door Meino Zondervan, hij was vanmorgen al vroeg op pad om de vogels op te zoeken.

Het aantal keren dat vale gieren in Nederland werden gesignaleerd tussen 2001 en 2012 bedraagt inmiddels 31 (bron wikipedia)

 

Onderstaande foto’s Peter Siemensma

 

Op de website waarnemingen.nl actuele foto’s 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.