Grote groep ransuilen roest in centrum Bolsward

Een grote groep ransuilen heeft aande rand van het stadscentrum een roestplaats gevonden.

De groep die uit zeker 15 uilen bestaat verblijft overdag in de verschillende bomen op deze plek in de buurt van de Martinkerk. De exacte locatie geven we niet door om de uilen niet teveel te verstoren. De groep is overigens vanaf de openbare weg goed te zien. Ze zitten doodstil in de boom en houden de omstanders goed in de gaten.

De ransuil lijkt een grote uil maar onder de veren gaat een verbazingwekkend klein lichaam schuil. Net als veel andere vogelsoorten maken ransuilen braakballen, die alle onverteerbare delen van hun prooi het lichaam uitwerken voordat het spijsverteringskanaal erdoor verstopt raakt. In de schemering en ’s nachts wordt de Ransuil actief en slaapt overdag in een boom. ’s Winter zijn ze vaak in groot aantal bij elkaar in een roestplaats.

Foto’s Wim Visser

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.