Groen licht voor aanleg ‘elektrische’ Reidmarroute

In het voorjaar van 2017 start de aanleg van de derde electric-only route in Fryslân: de Reidmarroute. Provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân en omwonenden bereikten hierover een akkoord. Het nieuwe vaartraject is een voormalige kanoroute vanuit Bolsward over de Blauhûsterpuollen naar Oudega.

De route is uitsluitend bedoeld voor elektrisch of hybride aangedreven sloepen en kan ook gebruikt worden door suppers en kanoërs. Met deze derde electric-only route wil provincie Fryslân het schoon en stil varen verder stimuleren. De route is in de zomer van 2017 klaar.

De Reidmarroute komt onder andere langs de meertjes It Fliet, het Reidmar en het Sipkemar te liggen. Voor de aanleg van de route is het nodig om dammen te verwijderen en bruggen te verhogen. Op een aantal plaatsen moeten de vaarten meer breedte en diepte krijgen. De eerste stap die de provincie binnenkort zet is het vinden van een aannemer.

Inloopavond dinsdag 22 november
Op dinsdag 22 november organiseren provincie Fryslân en gemeente Súdwest-Fryslân een inloopavond voor belangstellenden. Tijdens deze avond krijgt u het laatste nieuws en kunt u vragen stellen over de aanleg van de vaarverbinding.

Wanneer: Dinsdag 22 november van 19.00 uur – 21.00 uur

Locatie: Café De Freonskip, Vitusdyk 15, Blauwhuis

Tijdens deze avond kunt u in- en uitlopen.

Derde Friese electric-only route
De Reidmarroute is de derde electric-only route in Fryslân. De eerste electic-only route is sinds juni van dit jaar in gebruik. De route loopt van Heeg over de Idsegeasterpoel naar Oudega en via het Ringwiel en het Sânmar terug naar Heeg. Afgelopen zomer startten de werkzaamheden aan de tweede electric-only route, de Bûtenfjildroute. De vaarverbinding loopt vanaf de Grutte Wielen bij Leeuwarden via Ryptsjerk en het natuurgebied Bûtenfjild naar de Swemmer bij De Westereen. De route is in het voorjaar van 2017 klaar.

Het Friese Merenproject
De aanleg van de Reidmarroute is een samenwerking tussen Provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân, werkgroep Reidmarroute en het voormalige Friese Merenproject. Vijftien jaar lang werkte de Provincie Fryslân met gemeenten en andere partijen aan het aantrekkelijker maken van de watersport in Fryslân. In 2016 en 2017 worden de laatste projecten van het Friese Merenproject opgeleverd.

Foto via Fryslan-Sudwest


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *