Goede Week (column)

In de winkels zien we momenteel gewijzigde openingstijden aangekondigd. De meeste gaan vrijdag eerder dicht, op zaterdag wordt er in de supermarkten nog net iets eerder begonnen, en op Eerste Paasdag zelf is er soms ook wat minder tijd om inkopen te doen. Het mag iedereen duidelijk zijn, dat er iets bijzonders aan de hand is. Maar wat, eigenlijk?

Voor mensen die iets met christelijk geloof hebben zit er een diepe betekenis in deze dagen. Pasen is het grootste feest van het jaar. Vanaf donderdag gedenken en vieren we de geheimen van het lijden, sterven en verrijzen van onze Heer. Een soort achtbaan van betekenisvolle gebeurtenissen, heel intens, met veel wisselende emoties.

Witte Donderdag gedenken we de laatste avond van Jezus’ leven. Hij drukt Zijn leerlingen nogmaals op het hart, dat het voor Zijn volgelingen belangrijk is om te willen dienen, om hun medemensen van dienst te zijn. Hij laat het zien door zelf als de minste van de slaven hun voeten te wassen. Daarna deelt Hij brood en wijn met hen: Zijn lichaam, Zijn bloed. Ze krijgen de opdracht mee om Hem zó te blijven gedenken: in het delen van het brood en het drinken van de wijn. Die nacht wordt Hij gevangen genomen, veroordeeld en bespot.

De volgende dag sterft Hij aan het kruis. Deze vrijdag noemen we Goede Vrijdag, omdat Zijn schuldeloos sterven ons bevrijdde uit de macht van zonde en dood. In de Kruisweg om 15 uur volgen wij Hem op deze laatste gang, en als het allemaal volbracht is overdenken we dat en danken Hem daarvoor.

Op Stille Zaterdag was Hij in het graf. ( Het is trouwens altijd een rare ervaring om de intense vieringen te verlaten, de stilte in te gaan, en dan op zaterdag met de hectiek en de menigtes van de paasboodschappen geconfronteerd te worden).Die zaterdagnacht ontsteken wij het Licht van zijn verrijzenis aan het Paasvuur, en vieren we de overwinning van het leven op de dood. Vieren we het nieuwe begin, dat we nooit voor mogelijk hadden gehouden. Vieren we Gods liefde, die Zijn mensen heeft vrij gemaakt. Tegen half 11 davert het gelui door de stad. De Heer is waarlijk opgestaan, halleluja!

U bent van harte welkom om op eigen wijze op te staan uit alles wat u gevangen houdt, en doodsheid in uw leven brengt. U bent ook van harte uitgenodigd om mee te komen vieren. Ik wens u hoe dan ook een zalig, vreugdevol Pasen toe!

Pastor Nelleke ten Wolde-Hijwegen
Z. Titus Brandsmaparochie, R.K. Franciscuskerk

Reageren kan via de mail

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.