God moet uit de wet

De laatste maanden wordt er door de politiek nog al gewerkt aan het schrappen van wetten die verwijzen naar God.

Zo moet de regel “bij de gratie Gods” het ontgelden, worden verhuizingen in de toekomst niet meer gemeld en ook de wet over de zondagsrust gaat verdwijnen. Er lijkt wel een zuivering gaande van christelijke invloeden in de Nederlandse wet.
Als je vindt dat er een strikte scheiding moet zijn tussen kerk en staat, en je gelooft dat een staat neutraal kan zijn, is dit logisch. Maar ik geloof niet in een neutrale staat. Iedereen heeft een levensovertuiging, waarden van waaruit je leeft, en dat klinkt altijd door. Die moet je elkaar niet opleggen, maar je moet er wel open over zijn. Door te spreken over een neutrale staat loop je het gevaar te verdoezelen dat je wel degelijk gekleurd bent.

Toch ben ik er niet tegen dat bijvoorbeeld de wet over de zondagsrust uit het wetboek wordt geschrapt. Nu mag op zondagmorgen geen festival gehouden worden, met veel geluid, binnen een straal van 100 m. van een kerk. Dat zou ook overlast geven. Nu wordt dit verboden door de burgerlijke gemeente. Daar kun je je als kerk mooi achter verschuilen. Maar het zou toch veel mooier zijn als je als kerk de wet niet nodig hebt op dat punt. Laten we als kerk een goede verstandhouding hebben met alle buren in een straal van 100 m., zodat iedereen dan denkt: we gaan geen festival houden op de zondagmorgen, want dat is niet aardig. Laten we die goede buren van ons in de kerk niet storen op een voor hen belangrijk moment.

We zijn als kerk de laatste eeuw gewend geweest te kunnen profiteren van allerlei voorrechten. Dat maakt ons lui. Het feit dat politieke partijen nu kunnen voorstellen om allerlei clausules uit de wet te schrappen geeft aan dat we als kerk de aansluiting met dat deel van onze samenleving verloren hebben. Ligt dat aan hen, of ligt dat aan ons zelf?

De apostel Paulus heeft gezegd: de liefde doet meer dan de wet… Als we als christenen herkend worden aan onze liefde voor de naaste, hebben wij de wet niet meer nodig.

Ds. Jaap van der Windt
Predikant Gasthuiskerk
Reageren kan via de mail.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.