GGD: Lichte stijging besmettingen en testen zonder afspraak

REGIO – Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân steeg in een week licht van 529 naar 542. Om het testen zo laagdrempelig mogelijk te maken, hanteert GGD Fryslân vrije inloop op de testlocatie in het WTC Expo Leeuwarden. Met de livegang van de Friese Steffie module, worden nu ook Friezen in hun moedertaal geïnformeerd.

In bijna alle leeftijdsgroepen daalde of bleef het aantal nieuwe besmettingen gelijk. In de groep 4- tot 12- jarigen was wel een lichte stijging te zien, het aantal positief geteste personen ging van 22 vorige week naar 37 deze week. Ook het aantal positief geteste personen in de groep 50 tot 60 jarigen steeg licht van 38 naar 52 deze week. Er testten 28 zeventigplussers positief. Het aantal coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen bleef ongeveer gelijk. Er liggen negen personen op de COVID-afdelingen en zes op de IC.

Ook in de ouderenzorg steeg het aantal besmettingen. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten de afgelopen zeven dagen 38 mensen positief, onder wie 25 bewoners. Een week eerder waren hier 23 besmettingen (13 bewoners). In de thuiszorg raakten zeven mensen besmet, onder wie één cliënt. Een week eerder waren dit ook zeven personen, onder wie vijf cliënten.

Livegang Friese Steffie module

Corona.steffie.nl is een volledig gesproken website speciaal bedoeld voor kwetsbare doelgroepen zoals laaggeletterden. Deze module is sinds deze week ook beschikbaar in het Fries. Hierdoor kunnen Friezen in hun moedertaal de informatie van de Rijksoverheid goed lezen en/of beter begrijpen.

Minder vaccinaties

De afgelopen week zijn 19.065 vaccinaties gezet, tegen 22.297 vorige week, een daling van 3.232. Twee weken eerder waren er ruim 1.809 meer prikken gezet.

In totaal zijn er nu 673.277 prikken gezet door GGD Fryslân. Via de GGD zijn inmiddels meer dan 325.000 Friezen volledig gevaccineerd. Er komen 570.000 inwoners van Fryslân in aanmerking voor een vaccin. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 75 tot 85 procent van de Friezen een eerste prik heeft gehaald.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.