Gemeente hou eens op met verwijderen van groen (ingezonden)

Na De rigoureuze bomenkap tussen 2013 en 2017 in en om Bolsward (ca.500 bomen )  en rooien van zo’n 100 postzegel plantsoenen met heesterbeplanting, gaat de sterilisatie in de stad onverdroten door.

©Nederland in beeld. M.

Recent is het struikgewas tegenover de bushalte op de Harlingerstraat opgeruimd. Naast die locatie is wel extra parkeerruimte gepland maar op de plek zelf niet, dus waarom moest dat struweel nou weer weg ?. M.b.t. de herinrichting van het Broereplein staan de mooiste bomen daar op de rol gekapt te worden (grote lindes). Nou ik weet ook wel wat over inrichten van de ruimte hoor en denk er echt anders over.

Als klap op de vuurpijl komt er a.s. maandag  groot materieel om het Mariahof compleet te steriliseren. Alle beplanting rondom het gazon gaat eruit ,is de planning.  Dat de huidige beplanting daar mooi, gevarieerd en zeker niet te hoog is (1,5 meter) en er vogels en egels zijn maakt de gemeente niet uit. Dat praten over natuur en milieu is, zo lijkt het, alleen voor de bühne. Waarom zegt de gemeente niet gewoon dat zij niet kan of niet wil zorgen voor onderhoud. Er schijnen hiernaast een paar klagers te zijn die het plantsoen weg willen hebben maar ik heb van omwonenden alleen maar protest of een neutrale reactie gehoord. Echter, zoals altijd, klagers over zogenaamd teveel aan groen worden veel meer gehonoreerd dan zij die graag wat meer groen zien en misselijk worden van het hier al jaren heersende kaalslagbeleid.

Jaarlijks komen betrokken, participerende burgers en een organisatie als de Miljeuwurkgroep met de gemeente praten over het groen in Bolsward. Die mogen aan het woord, altijd beargumenteerd en constructief. De gemeente zegt transparant te willen zijn en meldt telkens weer dat gezond groen niet verwijderd wordt maar als je daarna ziet hoe het in de praktijk gaat, is dat telkens een mokerslag.

Dat frustreert enorm en de stad wordt er ook niet beter van.

 

Obe van der Meer

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *