Gemeente geeft Ratelaar de ruimte in Bolsward

Vastleggen in volledig scherm 3-9-2014 125907Het gras aan onder andere het wandelpad De Rânne, tussen de Leeuwardervaart en Eekwerd 1 zal vanaf volgend jaar nog maar 1x per jaar worden gemaaid.

De gemeente heeft besloten dat dit grasveld ingezaaid gaat worden met de Ratelaar omdat hierdoor veel minder gemaaid hoeft te worden en daardoor de gemeente flink kan bezuinigen op maaien.  Daarnaast geeft deze plant bijen en vlinders op meerder plaatsen in de stad  extra bloemen om nectar te verzamelen.

Daarnaast zal ook het gras tussen de Eekwerdlaan en de Fjilden en de Terp in de Fûgelrite ten prooi vallen aan de Ratelaar en volgen meer grasvelden in Bolsward.

De Ratelaar is een eenjarig plant met een vierkantige stengels waaraan de bladeren steeds twee aan twee (tegenoverstaand) staan. De bloemen zijn plat en geel. Wanneer de plant is uitgebloeid maken de zaden binnen de verdroogde kelkbladen bij beweging een rammelend geluid. Dat heeft het plantengeslacht de naam ratelaar bezorgd.

Omdat de plant eenjarig is wordt aan het einde van de bloei gemaaid zodat de plant kan uitzaaien. De zaden zijn maar kiemkrachtig tot het volgend voorjaar.

Dat heeft als gevolg dat wanneer de planten, door bijvoorbeeld een verkeerd maaibeheer niet tot zaadzetten komen, de planten in één jaar uit een terrein kunnen zijn verdwenen. Eind september/begin oktober zal de ratelaar ingezaaid worden.

[myo_poll poll = 4499 type = “bar” perc = “no”]

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.