Gemeente en provincie starten campagne om mobielgebruik tijdens fietsen te ontmoedigen

Gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder Durk Stoker hebben vrijdagmiddag in Sneek  de campagne Ik ben erbij! Focus op het verkeer gestart.

Dit is een Friese campagne waarin we publiek (met name jongeren) door een test willen laten ervaren dat het gebruik van je mobiel in het verkeer gevaarlijk is.

In 2014 heeft het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) de Responsible Young Drivers (RYD) opdracht gegeven om te onderzoeken hoe jongeren hun telefoon op de fiets gebruiken. Hieruit blijkt dat jongeren hun telefoon gebruiken, ondanks dat zij weten dat het gevaarlijk is. Bij meisjes is het gebruik hoger dan bij jongens.

 

De campagne is een samenwerking tussen het ROF en Veilig Verkeer Nederland. Het promotieteam komt deze zomer op 15 plaatsen in Friesland om de test met het balletje te doen. Na de test ontvangt het publiek een stressballetje en mogen ze een verklaring ondertekenen, waarmee ze met zichzelf afspreken een maand lang geen gebruik te maken van hun mobiel in het verkeer.

Het ministerie start naar verwachting in september dit jaar een landelijke campagne om aandacht te vragen voor afleiding in het verkeer.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.