Gehandicapte niet meer welkom bij Schettense kaartvereniging (ingezonden)

De gehandicapte Annelies Koster is telefonisch medegedeeld niet meer welkom te zijn op de klaverjasavonden van de Schettense kaartvereniging.

De reden hiervan is dat ze aan de ziekte sca (spino celeberaire ataxie) lijdt. Deze ziekte veroorzaakt een bepaalde vertraging aan de fijne motoriek en dit zou volgens sommige leden van invloed zijn op het verloop van de avond Dat er verschillende niveau”s zijn is logisch en begrijpelijk, maar bespreek dit
met betrokkene en deel niet telefonisch mee, niet meer welkom te zijn.

Een van de slogans van de vereniging is dat het plezier en het leren van het kaartspel groter moet zijn dan de overwinning.Het plezier wat Annelies aan de avonden beleefde was groot het is daarom diep triest dat op grond van een handicap bepaalde leden worden uitgesloten.

H de Groot
Bolsward.

—————

In het kader van hoor wederhoor hebben wij contact opgenomen met de Schettense kaartvereniging.

Albert Reinsma van de Schettense Kaartvereniging laat als reactie op deze brief aan TV Bolsward weten dat het voor de groep kaarters een moeilijke keus is geweest die niet zomaar even is genomen. De beslissing is uiteindelijk genomen doordat een aantal leden uit het dorp zelf hadden aangegeven het moeilijk te vinden hoe ze moeten omgaan met de handicap van Annelies. Door haar ziekte is de communicatie moeilijk en is een gesprek voeren lastig. Hierdoor hadden een aantal kaarters uit Schettens aangegeven niet meer te zullen komen. Het zou dan om zo’n 4 kaarters gaan en dat is zo’n 25 % van het aantal leden. En omdat het een kaartclub is uit Schettens en Anelies niet uit het dorp komt, heeft men uiteindelijk deze keus gemaakt zodat de groep uit Schettens wel blijft komen.

Ook geeft Reinsma aan dat aan mijnheer De Groot nog was verteld dat het onderwerp nogmaals in de groep zou worden voorgelegd en dat na die bespreking er nog contact zou worden opgenomen met De Groot. Hij betreurt het dan ook dat deze brief wordt verzonden nog voor dat gesprek heeft plaats gevonden.

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

7 reacties

 1. Peter van Breeden schreef:

  Als ik dit lees snap ik het niet, men spreekt van een brief, maar ook over een telefoontje….dit laat zien waar een klein dorp GROOT in kan zijn……SCHANDALIG!

 2. Niels schreef:

  Schandalig. De vereniging zou zich kapot moeten schamen

 3. Anne Spoelstra schreef:

  De feriening moat har deaskamje. It is in skrale treast foar Annelies, mar eins wolle je dochs net mear by san klup hearre! By in feriening dêr’t plesier foar op heard te stean, minsken keare! Skandalich!

 4. eddepet schreef:

  Dit is toch te gek voor worden. Grrrr…
  Als die 4 klaverjassers konden leren kaarten, kunnen ze ook leren hoe met gehandicapte mensen om te gaan. PS. seinen mag niet verbaal, alleen met je kaart.

 5. de vries schreef:

  Tsja ken t dorp…bah een negatieve mentaliteit bah bah bah.bekrompen zeg
  Kliekje

 6. Marijke Zeinstra schreef:

  Hallo Allemaal,

  Ik wilde ook reageren. Sinds een paar maanden heb ik Annelies meegevraagd naar de klaverjasclub. Omdat ik daar zo enthousiarst over was en ben. Gezellig klaverjassen met een grote groep drie boompjes van 16. Maar omdat Annelies niet zo snel is, is dit naar drie boompjes van 12 gegaan ook moeten de andere groepen (4 a 5 stuks ) 16 personen dan bij elke boom 10 tot 15 min. wachten. 45-60 minuten minder klaverjassen. Hier heb ik niet aan gedacht toen ik Annelies mee vroeg. Dat wij wel veel geduld van alle anderen vragen. De meesten doen dat met liefde maar sommigen hebben het daar ook moeite mee (niveau verschil?). Dat hen kan ik dat ook wel begrijpen, alleen hoopte ik dat we dit samen konden doen.
  Alleen de manier waarop jij, Annelies dit te horen kreeg gebeurde niet goed, maar de persoon die het slechte nieuws bracht vond dit ook moeilijk te vertellen en ik had daar ook bij moeten zijn. Sorry Annelies en familie.
  We gaan nu thuis een clubje op zetten ( familie en vrienden) zodat we daar op een rustigere tempo kunnen klaverjassen!!!!

  Liefs Marijke Zeinstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *