Geen vlagvertoon op Martinikerk (update)

Bolsward-Het laten wapperen van de nationale driekleur op de Martinitoren is arbotechnisch niet verantwoord dat laat de gemeente Sw-Fryslân weten na de commotie die afgelopen weekend ontstond toen bleek dat daar geen vlag wapperde op 4 mei.(foto is van 4 mei 19.05 uur)

Op de redactie kwamen via de mail en via facebook vele verontwaardigde reacties binnen. Ook ik als redacteur heb me hier over verbaasd en zelfs geërgerd. Want geen vlag halfstok op een toren die wel in het bezit is van de gemeente is vreemd. Daar waar tot vorig jaar altijd op twee plaatsen vlaggen op 4 mei hingen was het nu op één plek zo, het stadhuis.

Daarnaast wapperde er op 5 mei geen vlag terwijl dit volgens het vlaggenprotocol wel is toegestaan. Maar de gemeente heeft er voor gekozen dit op maandag te doen. Maar vandaag wappert er weer geen vlag op de toren van de Martinikerk.

Nadat er zoveel reacties binnen waren gekomen heb ik een brief naar de gemeente gestuurd die onderaan dit artikel staat vermeld. 

De brief die ook op facebook en de website www.grootsneek.nl kwam te staan leverden ook de nodige reacties op. Zo ook van wethouder Offinga. Hij verteld via de website van Groot Sneek:

“Ten aanzien van de Martinikerk Bolsward is daar bewust het vlaggen achterwege gelaten, domweg om arbotechnische redenen. “Er zijn geen of onvoldoende veiligheidsvoorzieningen voor het beklimmen en uitsteken van de vlag op deze kerk en we hebben er bewust voor gekozen om dus niet te vlaggen, omdat dat gevaar oplevert voor in- of extern personeel totdat deze veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. “

Over het niet uithangen van de vlag op 5 mei zegt Offinga:

““Dat is niet goed. Er moet duidelijkheid voor iedereen zijn. Er wordt dus een formeel voorstel door B en W gemaakt waarin we voorstellen ons als gemeente te conformeren aan het landelijke protocol. Daarnaast zal meteen het onderwerp stadsfeesten in hetzelfde protocol worden meegenomen, dus wanneer kan en mag de stadsvlag uit en wanneer de gemeentelijke en/of Friese vlag.”

  Dit allemaal naar aanleiding van onderstaande brief.

Geachte burgemeester en wethouders

Ik heb me verbaasd over de keus van het vlaggenprotocol van onze gemeente. Er mag namelijk gewoon gevlagd worden op 5 mei als dit op een zondag valt. Waarom onze gemeente er dan voor kiest om dit op 6 mei te gaan doen is voor mij als de spreekwoordelijke vlag op een strontschip en mosterd na de maaltijd. Juist deze dag waarop we onze vrijheid mogen vieren mag die vlag, waar we zo trots op zijn, wapperen.

Maar de grootste verbazing komt dichter bij ergernis. Want op de dag dat we de doden herdenken wapperden er vele vlagen in de straten van Bolsward. Maar op de Martinkerk wapperde niets. Ik vind dit een blamage en dat is nog zwak uitgedrukt. Ik hoop dat in 2014 de vlag gewoon weer halfstok hangt op 4 mei. Ook al is dit een zondag. Want die hangen we toch ook niet een dag later halfstok omdat het zondag is?

Ondanks mijn ergernis groet ik u vriendelijk

Ton Visser Bolsward

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.