Geen Stepelfstedentocht met Pinksteren, wél een actieve Stepvereniging!

Met Pinksteren had het plaats moeten vinden, de Stepelfstedentocht. De Stichting Bolswarder Stepelfsteden had vorig jaar de 35ste editie willen uitzetten, maar die ging vanwege de coronapandemie niet door. Voor dit jaar geldt hetzelfde. “Dat is verschrikkelijk jammer, maar de gezondheid van ons allemaal is op dit moment belangrijker,” vertelt voorzitter Robert Witteveen.

Stepelfstedentocht op 5 juni 2022

“We slaan het evenement over. Het trekt altijd enorm veel publiek en dat is momenteel niet te organiseren. We hebben ook besloten geen alternatief te bedenken. Zo’n tocht doe je niet individueel. Dan is de charme ervan weg. Bovendien gaan we ook niet aan de slag met de vraag ‘ben je wel of niet gevaccineerd?’. We zetten onze koers gewoon uit naar volgend jaar. De Stepelfstedentocht staat gepland voor 5 juni 2022.”

Toch even een stukje geschiedenis die laat zien dat de tocht gemist wordt. “Het idee is eigenlijk in het café ontstaan. Beetje grootspraak van een aantal lieden en de Stepelfstedentocht was een feit, in navolging van de in dat jaar gehouden Elfstedentocht op de schaats. Dan spreken we van 21 februari 1985. Een paar maanden later, op zondag 26 mei 1985 startten dertien steppers de tocht. De steps hadden, net als tegenwoordig nog het geval is, een wielmaat van 12,5 inch. Gewoon kindersteps dus, met hoogstens een verhoogd stuur. Dat maakte de tocht er niet gemakkelijker op.”

Bron Foto: Stichting Bolswarder Stepelfsteden

Trainen bij de Bolswarder Step Vereniging

Nog altijd is zo’n tocht een zware klus. “Ik heb zelf zo’n step, maar ook eentje met wielen van 28 inch. Dat zijn racefietswielen en daar haal je serieuze snelheden mee. Ik heb er eens non stop 305 kilometer mee gestept. Deed ik zestien uren over.” Dat steppen leeft in en om rond Bolsward is hiermee aangetoond, want Robert deed dat niet in zijn eentje. De groep bestond uit deelnemers uit binnen- en buitenland. Dat leidt ons direct naar de Bolswarder Step Vereniging, de ruggengraad van alle mogelijke stepactiviteiten in Bolsward en omgeving. Overigens voor alle mogelijke wielmaten.

De vereniging kent sinds een paar jaar een gediplomeerde stepinstructeur en je kunt gerust een keertje vrijblijvend komen meetrainen. Op woensdagavond op de skeelerbaan aan de Thomasstraat in Bolsward. Uiteraard met in achtneming van de regels.

1 reactie

 1. Gijs de Geus schreef:

  Hallo Robert,
  Blijf doorgaan met het promoten van de step. Dat doen wij in Brabant ook.
  Wij organiseren een Brabantse molen step/fiets toertocht voor alleen leden van Stepteam Brabantsbont en hun partners op zaterdag 5 juni a.s. afstand 64 km.
  Zo eentje met gepaste afstand
  14 van onze.leden hebben zich al aangemeld, wij vi den dat dat kan dus gaan we ervoor.
  Niet opgeven doen wij ook niet en blijf vooral gezond.
  Groet Gijs en tot gauw.

Geef een antwoord