Geen ontheffing voor het rapen van kievitseieren

Slecht nieuws voor de kievitsei zoekers in Friesland, Gedeputeerde Staten geeft dit jaar definitief geen ontheffing voor het rapen van kievitseieren uit het land.

De eieren mogen nog wel gezocht worden maar niet worden meegenomen. Gedeputeerde Staten ziet onvoldoende juridische mogelijkheden om die ontheffing door de Raad van State te krijgen.

Het vinden van het eerste ei van Friesland blijft bestaan, commissaris van de koning Jorritsma had eerder al laten weten dat hij persoonlijk naar het land komt waar het eerste ei gevonden wordt en dat er daar “gelotterd” gaat worden.

Een ontheffing voor het aaisykjen is mogelijk als onderzoek aantoont dat eierzoeken geen enkel negatief effect heeft op het aantal kieviten.

Een ontheffing voor het rapen van de kievitseieren is wellicht nog wel mogelijk als onderzoek aantoont dat het rapen geen negatief effect heeft op het aantal kieviten in de provincie maar zover is het nog niet.

Woensdag zal er in Wommels tijdens een speciale ledenvergadering van de BFVW  besloten worden of men juridisch in verzet gaat komen. Een groot aantal aaisykers heeft al laten weten te gaan stoppen met zoeken en nazorg van de eieren, ze zien het als de doodsteek voor de weidevogels.

Foto: Vogewacht Bolsward


1 reactie

  1. Anja schreef:

    Goed nieuws voor de kievit en voor de vogelstand in het algemeen. Erg kinderachtig van de ‘aaisikers’ maar dat was al bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *