Ga niet met een volgepropte auto op vakantie

Met een zwaarbeladen auto op vakantie gaan is niet aan te raden. Het beter om de auto niet vol te proppen. Voor je eigen veiligheid. We leggen het uit en geven inpaktips.

Het lijkt niet altijd te vermijden dat de auto, uiteindelijk, toch weer tot de nok toe volgepakt is. De kofferbak kan maar net dicht. Achter de voorstoelen ligt het een en ander en op de hoedenplank belanden de laatste echt heel erg nodige spullen. Klopt hè. Veel mensen zullen echter ook beamen dat de helft ervan na de vakantie ongebruikt retour komt.

Het lijkt een beetje in onze aard te zitten om zoveel mogelijk van ons hebben en houden mee te sjouwen als we naar een andere plek gaan. Vaak totaal niet nodig. Tenzij je naar ‘het einde van de wereld’ gaat, maar in alle andere gevallen is er vaak voor alles een oplossing, kun je heus drie keer datzelfde jurkje aan (vaker ook nog wel) en blijkt die ene dikke trui die de helft van de ruimte in de koffer inneemt ook niet noodzakelijk. Je hebt al een jas mee.

Het zijn zomaar voorbeelden van teveel mee een té volgepakte auto. Dat lijkt op zich niet erg, maar het heeft wel degelijk consequenties. Behalve dat het onnodig sjouwen en proppen is, kan bij onverwachte manoeuvres of remmen de bagage door de auto gaan schuiven of nog erger. Te zwaarbeladen auto’s zijn bij een onverwachte beweging of hard remmen niet of nauwelijks onder controle te houden, met alle gevolgen van dien.

Let op

-Gewicht

Als een auto té zwaarbeladen is, hangt deze soms behoorlijk naar achteren. Dat moet je zien te voorkomen. Een auto mag maar een zeker maximumgewicht hebben. Dat staat op het kentekenbewijs vermeld. Houd je daaraan en overschrijdt het niet. Vergeet overigens niet het aantal inzittenden en de bagage en eventueel de dakkoffer bij dit gewicht op te tellen.

-Bandenspanning

Het is belangrijk dat de banden goed op spanning zijn, zeker bij een volle auto. Het is overigens verstandig de bandenspanning te verhogen als de auto zwaarbeladen is. Voordeel: de auto ligt beter op de weg en verbruikt minder brandstof.

-Brandstofkosten

Hoe zwaarder de auto, hoe meer brandstof deze verbruikt. Neem dus niet allerlei spullen ‘voor de zekerheid mee’. Die gaan meestal weer ongebruikt retour en dat is niet alleen jammer van het sjouw- en inpakwerk, maar ook van die brandstofkosten.

Inpaktips

-Leg zware koffers, kratten en tassen onderop.

-Zware koffers en tassen kun je het beste zo dicht mogelijk bij de rugleuning van de achterbank leggen.

-Steken er koffers of tassen boven de rugleuning van de achterbank uit, dan is een bagagenet of -hek aan te raden.

-Bij gebruik van een dakkoffer wordt aangeraden juist hier geen zware spullen in te vervoeren. Ga maar eens met zo’n koffer op dak rijden, het beïnvloedt enorm het rijden.

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.