Friezen zijn het meest gelukkigst

 

Volgens het World Happines Report 2017 scoort Nederland hoog op het gebied van gelukkige landen. We staan zesde. En binnen Nederland scoren de Friezen het hoogste. 90,9% van de Friezen noemt zichzelf gelukkig.

Dat is naar mijn beleving niet de indruk die wij elkaar dag in dag uit geven. We mopperen best veel. Het lijkt wel alsof dat hoort bij de mondigheid van de moderne mens. Je maakt van je hart geen moordkuil. Het is maar goed dat wij als we er echt over nadenken concluderen dat we toch wel gelukkig zijn. We wonen prachtig in Bolsward, schone lucht, veiligheid en alle voorzieningen voorhanden. Zeker als we onszelf vergelijken met landen in de rest van de wereld of met mensen die we zien in het spotje van giro 555.

Maar we vergelijken onszelf meestal met mensen die het beter hebben. En die zijn er altijd wel. En dus geloven wij de retoriek tijdens de verkiezingen.

Het doet mij denken aan het verhaal van Jona in de Bijbel. Jona wordt verwend met een wonderboom die hem schaduw geeft. Maar als de volgende dag de boom dood gaat, is hij boos. Hij heeft niets voor die wonderboom gedaan, alleen maar gekregen, maar hij vindt wel dat hij er recht op heeft. In het verhaal vraagt God of Jona wel terecht boos is. Jona vindt van wel.

Mopperen wij altijd terecht? Natuurlijk zijn er moeilijke omstandigheden. Soms is de ziekte of eenzaamheid. Soms staan er ook echt alleen voor en is er niemand die ons helpt. Natuurlijk zijn we niet allemaal gelukkig. Negen procent van de Friezen noemt zichzelf niet gelukkig. En daar zijn redenen voor. Toch denk ik dat als de 91% gelukkige Friezen meer omzien naar de laatste 9% in plaats van te klagen, wij hier in Bolsward nog hoger gaan scoren.

 

Ds. Jaap van der Windt

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.