Friesland barst uit zijn voegen met cultureel aanbod dit najaar

Magische lichtkunst, verdwenen werelden, spraakmakende fonteinen en adellijke routes

REGIO – Dit najaar is er op cultureel gebied weer volop te beleven in Friesland. De provincie die afgelopen zomer 100 dagen lang in het teken stond van kunst en cultuur met Arcadia, is ook gedurende de herfstmaanden weer het podium voor een veelzijdig en breed aanbod. Hieronder een greep uit het moois dat Friesland te bieden heeft.

Vrijheid, Vetes en Vagevuur, de Middeleeuwen in het Noorden, Fries Museum

Met de expositie toont het Fries Museum nieuwe wetenschappelijke inzichten over de samenleving van het noorden in de middeleeuwen. Aan de hand van blinkende muntschatten, fonkelende juwelen, prachtige geschriften en eeuwenoude relieken, komt de eigenzinnige, verdwenen wereld van Friesland tussen 1067-1567 tot leven.

De tentoonstelling gaat in op vragen als: Hoe zag de samenleving en het landschap van het middeleeuwse Friesland eruit? In hoeverre klopt het algemene, bestaande beeld van de middeleeuwen dat wij hebben?

t/m 7 mei 2023 – Leeuwarden

Lichtkunstfestival Luna Waterstad

Vanaf 14 oktober tovert lichtkunstfestival LUNA de binnenstad van Sneek om naar een podium voor gerenommeerde lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland. Twee weekenden en de daartussen liggende week lang wordt de stad kunstzinnig en verrassend belicht. In de waterstad vind je in het centrum en het Wilhelminapark prachtige lichtkunstwerken rondom thema’s die de stad haar karakter geven: water, handel, reizen en diversiteit. Een nachtelijke artistieke belevenis voor een breed publiek, van jong tot oud.

Van 14 t/m 22 oktober 2022 – Sneek

T. Rex in Town, Natuurmuseum Fryslân

Gigantische afmetingen, een enorme bek en vlijmscherpe tanden: de Tyrannosaurus rex is één van de gevaarlijkste roofdinosauriërs die ooit hebben geleefd. Het idee dat dit dier daadwerkelijk op aarde heeft rondgelopen boezemt nog altijd ontzag in. Het topstuk van de expositie T. rex in Town, dat vanaf deze herfstvakantie te bewonderen is, is een wetenschappelijk model van het skelet van de T. rex.

In de expositie ontdek je wat de botten prijsgeven over het turbulente leven dit indrukwekkende dier. Rond T. rex in Town zijn veel extra activiteiten: graaf zelf fossielen op, bezoek de vertelkar of ga naar de speeltafel met allerlei dino-modellen.

Van 15 oktober t/m 3 september 2023 – Leeuwarden

Niet te missen festivals in Leeuwarden

In het najaar staat Leeuwarden weer bol van de festivals:

– Het Noordelijk filmfestival: Van meeslepende thrillers en ontroerende documentaires tot absurdistische arthouse en winterfilms uit heel Noord-Europa.

9 t/m 13 november 2022 – Leeuwarden

– Explore the North: Stadsfestival met spannend programma vol muziek, literatuur, wetenschap, theater en verhalen op onontdekte plekken.

14 t/m 16 oktober 2022 – Leeuwarden

– Verhalenavond: bijzondere verhalen op de mooiste locaties waaronder musea, horecagelegenheden, stadshuizen, of bij mensen thuis in de woonkamer.

18 november 2022 – diverse locaties Friesland

De grootste beeldentuin van Europa: 11fountains

Elf internationaal gerenommeerde kunstenaars geven Friesland een heel nieuwe Elfstedentocht: de 11fountains. Voor dit kunstproject ontwierpen de kunstenaars elf fonteinen waarbij ze zich lieten inspireren door de lokale geschiedenis, elk met een eigen verhaal. Tot en met oktober staan de fonteinen aan, daarna gaan ze in winterslaap.

Maar dat betekent niet dat de steden waar de spraakmakende fonteinen in staan ook slapen. Zo ontdek je met de 11fountains wandelroutes, korte routes die je in een middag langs de bijzondere bezienswaardigheden van desbetreffende stad leiden, de Friese elf steden het hele jaar door.

Statige huizen en prachtige landgoederen

Verwacht geen enorme kastelen met gouden torens in Friesland. Toch heeft de Friese adel een behoorlijke stempel gedrukt op het leven in de provincie. Toerend door Friesland, kom je regelmatig statige huizen en prachtige landgoederen met schitterend aangelegde tuinen tegen: Staten en Stinzen, de voorlopers van de burchten, kastelen en landgoederen die Nederland tegenwoordig kent.

Veel van de gebouwen zijn verloren gegaan, maar een aantal is blijven bestaan. Ze zijn te ontdekken via diverse fiets- en wandelroutes. Zo is er de Elfstatentocht, een bijna 85 kilometerlange fietsroute langs de mooiste cultuurhistorische plekken van Friesland.

Kijk voor het volledige aanbod op www.friesland.nl/cultuur.

Bekijk hier de cultuurvideo van Visit Friesland

Foto (C): Lin de Mol 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.