Friese landerijen worden prairies

De kans dat komend voorjaar de Friese landerijen er fris en groen bij komen te liggen wordt steeds kleiner. Want de muizenplaag treft steeds meer boeren in Friesland, ook in de omgeving van Bolsward zijn een aantal boeren die flink zijn getroffen door de muizen.

Op 9 december gingen wij het veld in van Boer Altenburg op de Burgwerderhoek. Een van zijn landerijen, een perceel van zo’n 20 hectare was toen al voor 85% aangevreten door de beestjes.

Mede door de warme winter van vorig jaar en het zachte voorjaar wat erop volgde hebben de diertjes zich behoorlijk weten voort te planten. De diertjes graven gangen in de graslanden en knagen aan de wortels zodat het gras sterft en er een kale dorre vlakte overblijft.

Op de website van Wageningen University is goed te zien hoe de schade er vanuit de lucht uitziet. Op onderstaande foto’s, genomen uit een satelliet, is duidelijk het verschil te zien tussen 18 september en 25 december.

In Friesland zijn al zeker 550 boeren getroffen door de plaag. Volgens Wageningen University is zo’n 12.000 hectare landbouwgebied aangetast door de muizen maar het werkelijke aantal hectares zal waarschijnlijk hoger liggen omdat via de satelliet alleen het grasgebied, welke behoorlijk is beschadigd, zichtbaar is op de satellietbeelden.

Doordat de landerijen hierdoor geen gras meer opbrengen zijn de boeren genoodzaakt om hun voer aan te kopen wat dus extra kosten met zich meebrengt. Ook zullen de landerijen in het voorjaar opnieuw omgeploegd moeten worden en opnieuw ingezaaid wat voor nog meer onkosten zorgt. Een gemiddeld boerenbedrijf kan dit dat zeker 80.000 euro gaan kosten. De totale kosten worden nu  al geraamd op 40 miljoen euro.

Het land van Boer Altenburg tussen de Burgwerdhoek en Wommels

Bestrijden is lastig omdat er dan veel bestrijdingsmiddelen moeten worden ingezet en ook het onder water zetten van het land is geen optie want dat gaat te langzaam en hierdoor hebben de muizen voldoende tijd om hoger gelegen grond op te zoeken. Een oplossing zou zijn dat de landerijen mogen worden omgeploegd want dat overleven de beestjes niet. Maar wetgeving houdt die mogelijkheid nog tegen. Nu is het omploegen, het zogenoemde scheuren van het land, na 15 september verboden. Dit is zo om het uitspoelen van mineralen naar grond en oppervlaktewater te voorkomen.

Vanuit de provincie dringen o.a. Fernande Teernstra van het CDA en Johannes Kramer aan op de mogelijkheid om het land om te kunnen ploegen.

19 januari vindt er een bijeenkomst plaats in Joure. Hier gaan boeren met politici uit Friesland, Nederland en Europa in debat. De boeren vinden dat deze plaag niet kunnen vallen onder het ondernemersrisico. Staatssecretaris Sharon Dijksma en het Faunafonds willen voorlopig nog niet financieel bijspringen. Zij vinden dat de muis het hele jaar door bestreden mag worden.

Maar zolang er niet eerder geploegd mag worden dan 1 februari is het hopen op een strenge winter anders liggen de Friese landerijen er straks als een prairie bij.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.