Friese gemeenten halen maar liefst 23 miljoen euro extra binnen voor huishoudelijk hulp

Het plan van 23 Friese gemeenten en vier grote zorgaanbieders heeft ervoor gezorgd dat het kabinet 23 miljoen euro extra uittrekt voor hulp in het huishouden in Friesland, voor 2015 en 2016.

Dit is vier keer zo veel als het oorspronkelijk bedrag dat hiervoor was begroot. Met het extra geld houden ongeveer 6000 cliënten in de zorg na 1 januari 2015 huishoudelijke hulp. Daarnaast houden maar liefst 2800 mensen hun baan in de huishoudelijke zorg.

 6000 Cliënten houden hulp in de huishouding

“Deze samenwerking loont, maar het belangrijkste is dat bij 6000 mensen hun hulp in de huishouding blijft bestaan en dat 80% van de medewerkers van thuiszorgorganisaties hun baan kunnen houden. Ervoor zorgen dat deze hulp blijft bij de mensen thuis en het in stand houden van de werkgelegenheid is mijn drijfveer geweest om hier een succes van te maken. Hier spreek mijn hart voor de zorg” aldus Sjoerd Tolsma, wethouder Zorg van de gemeente Súdwest-Fryslân en coördinerend bestuurder. Zonder de samenwerking van de gemeenten en zorgaanbieders had iedere gemeente zijn eigen budget moeten regelen. “Hier kunnen we cliënten en medewerkers in deze jaren iets mee bieden!” zegt Roeli Mossel, directeur Kwadrantgroep (Palet en Friese Wouden). “We hebben de handen ineen geslagen en kijk nou wat een prachtig resultaat” aldus Elli van Dijk, directeur Thuiszorg Zuidwest Friesland.

Plan voor een Himmelsjek

De gemeenten hebben onder andere het plan om een vouchersysteem in te voeren; in het Fries een Himmelsjek. Inwoners van Fryslân die nu minder of geen huishoudelijke hulp meer krijgen of mantelzorgers kunnen de zogenaamde Himmelsjeks kopen bij een zorgaanbieder. Daarmee zijn de Himmelsjeks een stimulans om huishoudelijke hulp in te kopen bij lokale thuiszorgorganisaties. Hiermee is een bedrag gemoeid van 7 miljoen euro per jaar.

Ook willen de gemeenten 4,5 miljoen euro per jaar gebruiken om alfahulpen in loondienst te nemen bij zorgaanbieders. Alfahulpen bouwen nu geen recht op voor pensioen en bij ziekte krijgen ze geen ziektegeld uitbetaald. Nu is er geld beschikbaar om maar liefst 1300 alfahulpen in loondienst te nemen, zodat ze bij werkloosheid of ziekte wel een vangnet hebben. Dit is 55% van het totaal aantal alfahulpen in Friesland.

Het geld is bedoeld voor alle thuiszorgorganisaties en alphahulpen in de 23 gemeenten.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.