Fries Verzetsmuseum toont Friese bevrijdingsrokken en persoonlijke verhalen achter de rok

LEEUWARDEN – Vanaf donderdag 5 mei presenteert het Fries Verzetsmuseum De Bevrijdingsrok: Levensverhalen in lapjes. In deze halpresentatie worden de persoonlijke verhalen achter twaalf Friese bevrijdingsrokken getoond.

De rokken en verhalen zijn verzameld door een openbare oproep die het museum in maart deed. Journalist Lieke van den Krommenacker en fotograaf Marleen Annema zijn door Friesland gereisd om de oorspronkelijke draagsters of hun (klein)kinderen met de rok te fotograferen en de bevrijdingsverhalen op te tekenen. Het eindresultaat is tot en met 12 juni te zien in de museumhal, een entreekaartje is niet nodig om de halpresentatie te bezoeken. De verhalen en rokken zijn ook online te bekijken via friesverzetsmuseum.nl/bevrijdingsrok.

Veel vrouwen vierden de bevrijding met een zelfgemaakte ‘bevrijdingsrok’, gemaakt van in de oorlog bewaarde lapjes stof en versierd met geborduurde herinneringen. Deze ‘Nationale Feestrok’, een uitvinding van de Amsterdamse verzetsvrouw Mies Boissevain-Van Lennep, werd een symbool voor de naoorlogse eenheidsgedachte, collectieve (rouw)verwerking en vrouwenemancipatie.

Volgens Boissevain representeerde de rok ‘eenheid in veelheid, nieuw uit oud, opbouw uit afbraak en één dracht maak eendracht’. Voor de vervaardiging golden specifieke maakvoorschriften. Zo moest de zoom bestaan uit effen punten, die stonden voor ‘de hoogtepunten van ons volksbestaan’, zoals bevrijdingsdag. In de punten werden de data geborduurd waarop de rok was gedragen, zo was het idee.

Oproep

In het kader van Bevrijdingsdag 2022 ging het Fries Verzetsmuseum op zoek naar de nog overgebleven bevrijdingsrokken in Friesland. In maart startte het museum een zoektocht naar Friese bevrijdingsrokken. In een openbare oproep werden Friezen gevraagd om hun bevrijdingsrok aan te melden. Van ruim dertig aanmeldingen is een selectie gemaakt bestaande uit twaalf bevrijdingsrokken. Deze rokken zijn gefotografeerd met eigenaar en worden nu met verhaal getoond in de hal van het museum.

Fotobijschrift: Thea Hoekstra en Christien van der Meide met de bevrijdingsrok van Tante Annie.

Foto (C): Marleen Annema

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.