Franeker opent deuren voor Expeditie NEXT: hét Nationale Wetenschapsfestival

Op 6 mei 2022 vindt Expeditie NEXT plaats, hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen dat wordt georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Dit jaar strijkt het festival neer in de historische universiteitsstad Franeker.

Op de laatste vrijdag van de meivakantie kunnen kinderen en hun begeleiders door de hele stad op expeditie. Onderzoekers, musea en kennisinstellingen vanuit heel Nederland staan klaar om hen te enthousiasmeren voor de wetenschap, met workshops, interactieve installaties en mini-hoorcolleges.

Toegankelijke wetenschap

Expeditie NEXT zorgt voor meer enthousiasme voor en bekendheid van de wetenschap, belangrijk volgens Marcel Levi, voorzitter van de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO): “We wekken de wetenschap tot leven op Expeditie NEXT. Kinderen vinden wetenschap vaak leuk, maar ook geheimzinnig. In Franeker laten onderzoekers zien wat wetenschap voor kinderen en hun ouders betekent en welke rol het in hun dagelijkse leven speelt. Kinderen ervaren op Expeditie NEXT dat wetenschap niet geheimzinnig is: via mini-colleges, spellen, proefjes of door onderzoekers te helpen. Zo zien ze dat wetenschap altijd begint vanuit nieuwsgierigheid.”

Enthousiasme in Franeker

Het festival werkt samen met gemeente Waadhoeke, Stichting Academie van Franeker, de lokale ondernemersvereniging en de inwoners van de stad. Het enthousiasme in de stad is groot, dit blijkt wel uit de reactie van burgemeester Marga Waanders: “We zijn in Franeker – net als in de wetenschap – bezig met het verleden, heden en de toekomst. Ik beschouw het als een groot cadeau aan de stad dat dit evenement hier plaatsvindt. Bezoekers uit heel Nederland zijn welkom om met een nieuwsgierige blik op expeditie te gaan in onze historische universiteitsstad.’’

De gastvrijheid zorgt voor een festival op vele locaties in het stadscentrum. Zo zijn er Kindercolleges in de Martinikerk, workshops in het Museum Martena en rondleidingen door het Eise Eisinga Planetarium. Ook leren kinderen alles over de wetenschap achter sport op het Kaatsveld, is er een festivalhart op de Breedeplaats en staat er een ‘wetenschaps-reuzenrad’ op de Voorstraat.

Wende Sinnema, kinderburgemeester van gemeente Waadhoeke, is enthousiast: ‘’Dat is een van de coolste dingen die ik heb gehoord. Een rondje draaien met een wetenschapper en dan allemaal vragen stellen. Ik wil meer weten over het klimaat, hoe kunnen wij als kinderen meehelpen aan een oplossing?’’
 
Praktische informatie
 
Het festival vindt plaats op 6 mei 2022 in het centrum van Franeker. Van 11:00u tot 18:00u worden duizenden kinderen ondergedompeld in de wetenschap, tussen het Sjûkelân en de Breedeplaats vinden allerlei activiteiten plaats.

Expeditie NEXT zet in op brede toegankelijkheid en is daarom gratis voor kinderen. Volwassenen betalen €7,50, zij krijgen hiervoor twee gratis consumptiebonnen op de dag zelf. De kaartverkoop start februari 2022.

De eerste editie van Expeditie NEXT vond plaats in 2019 in de Maassilo in Rotterdam. 2500 bezoekers gingen naar lezingen van o.a. André Kuipers, werden verrast door interactieve opstellingen en deden allerlei spectaculaire proefjes. Het programma van het festival in mei 2022 wordt in maart volgend jaar bekendgemaakt.

Meedoen?

De NWA zoekt inhoudelijke- en/of mediapartners en wetenschappers die een bijdrage willen leveren, kijk op www.expeditienext.nl voor meer informatie. Inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het programma en de kaartverkoop kan ook op deze website.

Wil je als vrijwilliger meewerken, heb je een leuk idee of juist een specifieke vraag? Neem dan vooral contact op via info@expeditienext.nl.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.