Foppe de Haan opent Beroepenfeest Zuidwest Friesland On Stage

De voetbalcoach opent het project Zuidwest Friesland On Stage, waar leerlingen kennis maken met verschillende beroepen.

Er zijn nu twee edities geweest. Beide waren zeer succesvol, daarom is het nu een jaarlijks terugkerend event.Zuidwest Friesland On Stage is een Beroepenfeest waar leerlingen kennis maken met de praktijk. Van automonteur tot advocaat, ieder beroep is mogelijk.

Waarom Zuidwest Friesland On Stage?

De oorzaak van schooluitval op het MBO is vaak dat jongeren een verkeerde keuze hebben gemaakt. Het bedrijfsleven, het onderwijs en de gemeente willen met Zuidwest Friesland On Stage de leerlingen helpen een beter beeld te krijgen van beroepen. In totaal gaat het om ongeveer 900 VMBO leerlingen van het Bogerman (locaties Wommels, Koudum en Sneek), RSG Magister Alvinus in Sneek, CSG Gaasterland in Balk, Nordwin College in Sneek en Marne College in Bolsward.

Hoe werkt Zuidwest Friesland On Stage?

Het project maakt deel uit van een landelijk programma. Er is lesmateriaal ontwikkeld voor mentoren, zodat deze de leerlingen kunnen voorbereiden op het beroepenfeest van Zuidwest Friesland On Stage. Veel VMBO-leerlingen hebben geen goed beeld bij de mogelijkheden die ze hebben. “De leerlingen zijn vaak visueel ingesteld en moeten met beroepsoefenaars praten en bij bedrijven binnen kijken om een goed beeld te krijgen van een beroep”, aldus projectleider Jeanine IJtsma. Tijdens het beroepenfeest kunnen de leerlingen praten met de verschillende mensen. Doel is om twee afspraken te maken voor een werkbezoek. De leerlingen krijgen een netwerktraining. Daarna moeten ze het zelf proberen te regelen.

Wat vinden de leerlingen ervan?

Veel leerlingen hebben last van het negatieve imago van het VMBO. “Geheel onterecht natuurlijk, zeg Jeanine IJtsma, we hebben vakmensen nodig en daarvoor is het VMBO. Met een goede begeleiding komen de leerlingen op de juiste vervolgopleiding terecht. De meeste leerlingen zijn daarom erg positief over het project”.

Welke bedrijven doen mee?

Elk bedrijf kan mee doen aan het beroepenfeest. Het hoeft geen erkend leerbedrijf te zijn. Medewerkers moeten bereid zijn om bij het Beroepenfeest te zijn en daarna de leerlingen tijdens de Doe Dag te begeleiden. Er zijn zo’n 200 beroepsbeoefenaren nodig om het project te laten slagen. Uitzendbureau Jobz-on helpt bij het werven van beroepsoefenaars.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.