Financiële armslag voor meer minima in Súdwest-Fryslân

 

Meer inwoners van Súdwest-Fryslân komen in aanmerking voor financiële steun door de gemeente. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met een aantal maatregelen, waardoor niet alleen bijstandsgerechtigden in aanmerking komen voor de minimaregelingen, maar ook mensen met een laag inkomen. 

Nu geldt de minimabijdrage van de gemeente nog voor inwoners met een inkomen tot 110 procent van het bijstandsniveau. In 2017 wordt de grens opgetrokken naar 120 procent. “Vaak wordt ‘armoede’ in een adem genoemd met ‘bijstand’, maar ruim de helft van de langdurig armen bestaat juist uit mensen die wél een baan hebben”, aldus wethouder Stella van Gent van sociale zaken en werkgelegenheid.

7000 mensen
In Súdwest-Fryslân leven zo’n 7000 mensen van een laag inkomen, onder wie 2000 kinderen. Van hen doen vier op de tien een beroep op financiële steun van de gemeente. “Dit aandeel moet omhoog. Wij willen de bekendheid van onze regelingen vergroten”, aldus de wethouder. Dit gebeurt onder andere in samenwerking met de gebiedsteams, Stichting Leergeld, scholen, kerken en andere maatschappelijke organisaties.

“Toch blijft werk de beste weg om uit de armoede te komen”, zegt Van Gent. “Al is dit niet voor iedereen mogelijk, zoals zieken en ouderen. Mensen hebben soms steun nodig om weer grip te krijgen op hun situatie en hun problemen te kunnen oplossen. Het doel is herhaling te voorkomen, of armoede juist voor te zijn.”

Versterken eigen kracht
De maatregelen van de gemeente zijn niet alleen financieel van aard, maar vooral ook gericht op het versterken van de eigen kracht van de inwoners. “Ook kwetsbare mensen moeten kunnen meedoen in de samenleving”, aldus Van Gent. “Een laag inkomen of schulden mogen daarbij geen beletsel zijn. Kinderen mogen niet de dupe worden van de armoede van de ouders.” Zo wordt het Kindpakket (tot 342 euro per jaar) in 2017 uitgebreid met zwemlessen voor de diploma’s B en C (was alleen A).

Met alle maatregelen (waaronder ook schulddienstverlening, collectieve zorgverzekering, bijzondere bijstand en beschermingsbewind) is in 2017 voor Súdwest-Fryslân een bedrag gemoeid van zo’n 5 miljoen euro.

 

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.