Fietspaaltjes gemeente Sw-Fryslân verdwijnen

Op veel fietspaden in de gemeente Súdwest-Fryslân zijn fietspaaltjes geplaatst om te voorkomen dat het autoverkeer gebruik maakt van de fietspaden.

Het middel echter blijkt erger dan de kwaal, want de meeste ongelukken met fietsers blijken hun oorzaak te hebben in obstakels, zoals genoemde paaltjes. De paaltjes worden jaarlijks tegen de winter verwijderd zodat strooiwagens vrij baan hebben. Ze worden dit jaar niet teruggeplaatst. Verkeersminister Melanie Schultz heeft gemeenten eerder al verzocht obstakels voor fietsers te verwijderen.

“Fietspaaltjes zijn levensgevaarlijk en moeten zo snel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen”. Dat is de belangrijkste uitkomst van een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en Rijkswaterstaat. De groep verkeerspsychologie onderzocht eenzijdige fietsongelukken door middel van een aantal trajecten dat door proefpersonen moest worden afgelegd. Het zicht van de proefpersonen werd hierbij verslechterd. Volgens het onderzoek staan de paaltjes vaak op de verkeerde plek of hebben ze de verkeerde kleur waardoor ze over het hoofd worden gezien.

Via Groot Sneek

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.