Feestelijk her-ingebruikname van het gerestaureerde Hinsz-orgel.

Na een periode van ruim een jaar wordt na een intensieve restauratie het Albertus Antoni Hinsz-orgel gebouwd in het jaar 1781 in de Martinikerk eind oktober weer in gebruik genomen door de Hervormde Gemeente te Bolsward.

De restauratie heeft meer dan een jaar geduurd en heeft een half miljoen euro gekost. De werkzaamheden waren zeer omvangrijk en zijn deels in de werkplaats van orgelbouwer Flentrop in Zaandam uitgevoerd. De kast moest natuurlijk ter plaatse in de Martinikerk gerestaureerd worden.

De kast is volledig gerestaureerd, houten panelen zijn gecontroleerd op krimpschade en weer sluitend gemaakt. De gehele kast is in de was gezet. De beelden van het orgel zijn schoongemaakt en op basis van een kleurenonderzoek weer geschilderd. Ook de ornamentiek is opnieuw geschilderd.

Alle 3186 pijpen zijn schoongemaakt en gerestaureerd. De tinnen pijpen zijn nagekeken op lekkage, deukjes en vervorming. De frontpijpen zijn voorzien van nieuwe tinfolie.

De speel- en registermechanieken zijn onder handen genomen door de restaurateur evenals de speeltafel. De unieke balgenkamer met zijn 6 balgen zijn gerestaureerd.

De restauratie van het Hinsz orgel zorgt ervoor dat wij nog jaren van het zeer bijzondere geluid mogen genieten. De 1e organist van het Hinsz-orgel Kees Nottrot zal binnenkort samen met zijn collega organisten het orgel weer zijn unieke geluid laten horen.

Om de her-ingebruikname extra luister bij te zetten zijn er in de week van 21 tot en met 29 oktober diverse festiviteiten georganiseerd.

Op vrijdagavond 21 oktober zal officiële overdracht van het orgel gedaan worden door orgelbouwer Flentrop Orgelbouw aan de Hervormde Gemeente Bolsward. Deze besloten avond is voor sponsoren en genodigden.

Zaterdagmiddag 22 oktoberis de kerk open van 13 tot 17 uur voor het publiek. Tijdens deze middag kan iedereen het geluid van het gerestaureerde orgel gaan beluisteren. Deze middag is er nog een eenmalige speciale boekenmarkt met zeer bijzondere boeken. Opbrengst van de boekenverkoop is voor de restauratiekas van het orgel.

’s Avond zal om 20 uur het “Ingebruikname Concert”gehouden worden door bijzondere organisten, t.w. James O’Donnell, organist Westminster Abbey in Londen, Jos van der Kooy, stadsorganist van Haarlem en organist Westerkerk in Amsterdam, Kees Nottrot, organist Martinikerk in Bolsward en Daniel Roth, organist Saint Sulpice in Parijs.

Zondagochtend 23 oktober is om 9.30 uur de kerkelijke ingebruikname tijdens een feestelijke eredienst met muzikale omlijsting door James O’Donnell en Daniel Roth. De liederen zullen worden begeleid door het organistenteam van de Martinikerk Kees Nottrot, Jan Mulder, Siebout Akkerman, Peter Wagenaar en Jan Sterenberg. Voorganger tijdens deze dienst is dominee Hans Ariesen.

Woensdag 26 oktober om 20 uur speelt Martin Mans het Populair Orgelconcert.

Als finale zal op zaterdag 29 oktober om 20uur het Slotconcert Ingebruikname Festival uitgevoerd worden. Organisten tijdens deze avond zijn Herman van Vliet, Kees Nottrot, Everhard Zwart en Olivier Penin,organist Sainte Clotilde in Parijs.

Om de her-ingebruikname luister bij te zetten zijn er in de week van 21 tot 29 oktober diverse festiviteiten georganiseerd:

  • Zaterdag 22 oktober, 13.00-17.00 uur, open kerk en “Special Edition” van de boekenmarkt. Tijdens deze middag is het nieuwe geluid van het orgel te horen.
  • Zaterdag 22 oktober, 20.00 uur: Ingebruikname Concert door James O’Donnell, organist Westminster Abbey in Londen, Jos van der Kooy, stadsorganist van Haarlem en organist Westerkerk in Amsterdam, Kees Nottrot, organist Martinikerk in Bolsward en Daniel Roth, organist Saint Sulpice in Parijs.

Toegangsprijs: 10 euro.

  • Zondag 23 oktober 9.30 uur: kerkelijke ingebruikname tijdens een feestelijke eredienst. Muzikale omlijsting door James O’Donnell en Daniel Roth. De liederen zullen worden begeleid door het organistenteam van de Martinikerk Kees Nottrot, Jan Mulder, Siebout Akkerman, Peter Wagenaar en Jan Sterenberg.

Voorganger is ds J. Ariesen.

  • Woensdag 26 oktober, 20.00 uur: Populair Orgelconcert door Martin Mans.

Toegangsprijs: 10 euro.

  • Zaterdag 29 oktober, 20.00 uur: Slotconcert Ingebruikname Festival door Herman van Vliet, Kees Nottrot, Everhard Zwart en Olivier Penin, organist van de Sainte Clotilde in Parijs. Toegangsprijs: 10 euro.

Een passe-partout voor de drie concerten is op de eerste concertavond verkrijgbaar voor 25 euro. Kinderen tot 15 jaar hebben gratis toegang.

Foto Sjaak de Visser

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.