Fanfare C.M.V. Oranje wint bronzen Spiker op Gouden Spiker Festival

URETERP – De fanfare van C.M.V. Oranje Bolsward heeft op zaterdag 20 mei de bronzen Spiker gewonnen in de derde divisie tijdens het Gouden Spiker Festival in Ureterp.

De fanfare van C.M.V. Oranje deed afgelopen zaterdag mee aan het Gouden Spiker Festival (GSF), dat gehouden werd in MFC De Tille in Ureterp. Oranje kwam tijdens dit festival uit in de derde divisie en bracht tijdens het festival vier muziekwerken ten gehore.

Programma
De fanfare opende haar optreden met het koraalachtige werk December 7th, in een arrangement van Klaas van der Woude. Deze bekende muziek komt uit de film Pearl Harbor. De fanfare vervolgde haar programma met Winter Words. Dit werk is een solowerk voor trompet met begeleiding van het orkest. Het tweedelige Concertino is opgedragen aan Omar Tomasoni, solotrompettist van het Concertgebouworkest. Trompettist Yvonne Galama van Oranje speelde de solo in dit pittige muziekwerk. Na het solowerk werd het verplichte werk voor de derde divisie gespeeld. Het werk, getiteld The Witch And The Saint en gecomponeerd door Steven Reineke, vertelt het verhaal van het leven van de tweelingzussen Helena en Sibylla. De zusjes zijn al vroeg in hun leven gescheiden; de een ging door het leven als heks en de ander als heilige. Het laatste werk dat de fanfare ten gehore bracht was de vlotte, opgewerkte mars Hellender.

Verplicht werk
Alle deelnemers aan het Gouden Spiker Festival spelen een aantal muziekwerken, waaronder een verplicht werk dat per divisie uitgekozen wordt door de organisatie. De optredens worden beoordeeld door een geblindeerde jury en de volgorde van spelen wordt bepaald aan de hand van een loting.

Bronzen Spikerbokaal
De uitvoering van de muziekwerken door de fanfare van Oranje leverde het orkest meerdere prijzen op. Soliste Yvonne Galama behaalde met haar uitvoering van het solowerk Winter Words een tweede plaats, de fanfare behaalde een derde plaats voor de uitvoering van het verplichte werk The Witch And The Saint en ook op het totaalprogramma behaalde de fanfare de derde plaats. Voor die laatste prestatie mocht de fanfare de bronzen Spikerbokaal in ontvangst nemen. De jury, bestaande uit Robbert Vos en Marten van der Wal, complimenteerde Oranje vooral vanwege de sfeervolle opzet van de muziek, een goede drive en de goede klank en speelmanier.

Deelnames
De fanfare nam het in de derde divisie op tegen drie andere fanfares van de muziekverenigingen Crescendo uit Heeg, een combinatieconcert van de muziekverenigingen Excelsior uit Bruchterveld en De Eendracht uit Hardenberg en muziekvereniging Hallelujah uit Burgum. Zij eindigden respectievelijk als eerste, tweede en vierde. De fanfare van Oranje eindigde als derde en won daarmee de bronzen Spikerbokaal.

Aan het Gouden Spiker Festival deden in totaal 22 fanfares mee, verdeeld over drie divisies: de vijfde, vierde en derde divisie.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.