Extraatje van 75 euro voor mantelzorgers in Súdwest-Fryslân

Mantelzorgers in Súdwest-Fryslân krijgen een extra waardering van 75 euro. De werkgroep mantelzorg van het Wmo-platform en de gemeente hebben de handen ineen geslagen om nog voor 10 november, de Dag van de mantelzorg, een extraatje mogelijk te maken.

Dit extraatje is er naast de andere waarderingsactiviteiten die de stipepunten organiseren rond de landelijke dag van de mantelzorg, op 10 november.

Het Wmo-platform en de gemeente willen mantelzorgers waarderen en de inzet van de mantelzorger erkennen. “We hopen hierdoor ook meer mantelzorgers in beeld te krijgen om hen persoonlijk te kunnen informeren, een beter inzicht te krijgen in de behoefte aan ondersteuning om zo overbelasting te kunnen voorkomen”, aldus wethouder Gea Akkerman.

Er is grote waardering voor de inzet van mantelzorgers in de gemeente. Mantelzorgers zijn onmisbaar in de gemeenschap en leveren een zeer waardevolle bijdrage. Door de inzet van mantelzorgers kunnen mensen (zorgvragers) langer thuis blijven wonen. In veel situaties betekent de mantelzorg dat er geen of minder professionele zorg of ondersteuning nodig is.

Hoe werkt het?
Iemand die zorg nodig heeft en die onbetaald zorg krijgt van bijvoorbeeld de partner of echtgenoot, kan samen met deze persoon een aanvraag doen bij de gemeente. Dan ontvangt de mantelzorger een geldbedrag van 75 euro. De onbetaalde zorg kan ook gegeven worden door ouders, kinderen, een ander familielid of iemand anders uit de directe omgeving. De enige voorwaarde is dat de mantelzorg is verleend in en over een aangesloten periode van de afgelopen drie maanden of langer met een intensiteit van acht uur per week of meer. Daarnaast moet de zorgvrager of mantelzorger (of beiden) wonen in Súdwest-Fryslân.

Ondersteuning mantelzorgers
Het extraatje komt bovenop de reguliere ondersteuning en waardering voor mantelzorgers. Mantelzorgers kunnen het hele jaar door terecht bij de Stipepunten voor een luisterend oor en om vragen te stellen. Ook kunnen ze een beroep doen op de gebiedsteams voor ondersteuning, bijvoorbeeld de zogeheten respijtzorg. Dit is het tijdelijk overdragen van de zorg aan een ander, zodat de mantelzorger even rust kan nemen en niet overbelast raakt. Ook kunnen mantelzorgers voor het op orde houden van hun eigen huis gebruik maken van de Himmelsjek. Een Himmelsjek kost 5 euro en kan ingeruild worden voor één uur huishoudelijke hulp. Begin volgend jaar komt er een digitale wegwijzer voor mantelzorgers. Hierin staan informatie en verwijzingen naar organisaties die een mantelzorger verder kunnen helpen.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.