Extra aandacht voor respect in het onderwijs

Hoe zorg je er met elkaar voor dat lastige onderwerpen altijd besproken kunnen worden? Zoals religie, seksualiteit, pesten, discriminatie en culturele diversiteit. Honderden leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs in Súdwest-Fryslân bogen zich over deze vraag tijdens de Week van Respect.

Op een aantal scholen werden gastlessen gegeven door Stella van Gent, Durk Stoker of Mirjam Bakker, alle drie wethouders in Súdwest-Fryslân. “Op scholen komen veel culturen samen, waarbij ruimte is voor iedereen”, zegt Van Gent. “Het onderwijs kan daardoor de basis zijn om een respectvolle samenleving te realiseren.”

Ook sportverenigingen hadden tijdens ‘de week’ extra aandacht voor respect. Zo was er in de kantine van de Sneker Mixed Hockeyclub (SMHC) de voorstelling ‘Dat schiet lekker op’. Humoristisch, maar met een serieuze ondertoon. “De voorstelling ging over de vraag hoe we er met z’n allen voor kunnen zorgen dat het goed gaat met onze sportende kinderen en met onze club”, vertelt Evelien Alberda. Ze is commissielid bij SMHC.

“Wij wilden met dit toneelstuk op subtiele wijze aan de ouders duidelijk maken dat het misschien een goed idee is om het coachen aan de coaches over te laten, het fluiten aan de scheidsrechters, maar vooral het plezier in hockey bij hun kind te houden.”

 Tijdens ‘de week’ was voor alle trainers, coaches en begeleiders in de jeugdsport in de gemeente een Kanjertraining, georganiseerd door de Buurtsportcoaches.  Tijdens deze training werd verteld hoe je de teamspirit kunt versterken, het zelfvertrouwen van de kinderen kunt verhogen en hoe je leert omgaan met conflicten in het team. “Eigenlijk zou elke jeugdtrainer deze scholing moeten volgen”, aldus een van de deelnemers.

Foto: Wethouder Durk Stoker tijdens een gastles op de Sint Ludgerusschool in Workum.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *