Experiment on Ice met internationale schaatsers en kunstenaars

Wat gebeurt er als (kunst)schaatsers en kunstenaars op een ijsvloer met elkaar op ontdekkingsreis gaan… Dat is waar het om draait tijdens ‘Experiment on Ice’ komende 14, 15 en 16 december 2017.

‘Stichting Beleef en Herinner’ (Madelène van Beuzekom) neemt het initiatief in samenwerking met het Media Art Festival (Andrea Möller), de Blokhuispoort (Wini Weidenaar & Hotze Bouma) en de Elfstedenhal (Johan van der Kooi) om een uniek experiment te organiseren.

Tijdens de schaats-theater voorstelling ‘De Tocht van Morgen’ van afgelopen december werd theater gecombineerd met schaatsen. Deze combinatie waarbij de ijsvloer als podium fungeerde werkte letterlijk ‘verfrissend’. Hierdoor is het idee ontstaan om te ontdekken welke combinaties nog meermogelijk zijn tussen (kunst)schaatsers, kunstenaars en een ijsvloer als podium. Wat zal er gebeuren als je een lichtkunstenaar en een schaatser of een muzikant, danser en schaatser samenbrengt op het ijs? De essentie van het experiment is het multidisciplinair proces, waarbij zowel kunstenaars als (kunst)schaatsers geïnspireerd raken om ‘anders’ te denken en ‘anders’ te doen en waarbij de ijsvloer centraal staat.

Er wordt een groep (kunst)schaatsers en kunstenaars samengesteld die samen gaan ontdekken en creëren. Er wordt onderzocht en geëxperimenteerd op de (schaats) ijsvloer, maar ook naast het ijs, door gesprekken met elkaar te voeren en creatieve ideeën uit te proberen. Een aantal creatieve schaatsers vanuit de hele wereld staan te popelen om aan het experiment deel te nemen. Deelnemers vanuit Duitsland, Frankrijk en USA hebben zich reeds aangemeld, maar ook een aantal lokale Friese schaatsers is enthousiast om deel te nemen. De betrokken kunstenaars zijn vooral verbonden aan het Media Art Festival. De groep deelnemers wordt daardoor niet alleen multidisciplinair, maar ook internationaal.

Het experimentele proces zal plaats vinden op 14 en 15 december 2017 en wordt gefaciliteerd door de Elfstedenhal te Leeuwarden. De uiteindelijke bevindingen worden op 16 december 2017 een aantal keer gepresenteerd tijdens de eerste dag van de kerstmarkt in de Blokhuispoort te Leeuwarden waar een ijsbaan wordt gelegd. De ijsbaan is daarnaast uiteraard ook open voor publiek.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.