Evangelische raden

Zoals elke sportzomer is er weer een hoop gedoe rondom dopinggebruik. De aanstaande Olympische Spelen versterken dit natuurlijk. Het kat-en-muis-spel tussen sporters, controleurs en andere betrokkenen laat ons iets zien over hoe wij mensen in elkaar zitten. Het verraadt een aantal voor ons leven en samenleven belangrijke waarden, maar ook de spanningsvelden die ze oproepen.

Als eerste het verlangen naar eerlijkheid. Een sportwedstrijd is alleen maar spannend en leuk, wanneer het puur om menselijke prestatie gaat. Talent, training en goede verzorging maken dan het verschil. Maar er zit in ons allemaal ook een verlangen naar prestatie, naar succes. Zeker in onze samenleving is succes heel belangrijk geworden. Je doet het goed wanneer je succesvol bent. Gewoon gelukkig met wie je bent en tevreden met wat je doet, gelden echter niet als succesfactoren. In de sport speelt soms ook geld een rol. En angst: je wilt niet afgaan.

Steeds blijken prestatiedrang en winstoogmerk sterker te zijn dan waarden als eerlijkheid en menslievendheid. Niet alleen in de sport, maar overal. De Bijbel biedt ons een trainingsmethode aan, die ons helpt hier beter mee om te gaan. Deze methode is overal inzetbaar en kennen we als de evangelische raden. Ze roepen op om met open handen, open oren en een open hart te leven. Dat wil zeggen: ontvankelijk voor wat je in het leven krijgt en daar meer waarde aan hechten dan aan wat je zelf kunt grijpen. Het wil ook zeggen open staan voor het beroep dat op jou wordt gedaan. Als een kind huilt loopt vader of moeder er snel naartoe om te troosten. Het kind deed een beroep op de ouders die erop ingaan. Maar zo zit het leven vol situaties waarin en waardoor er iets van ons gevraagd wordt. Willen we dat zien en daaraan gehoor geven? Met een open hart leven wil zeggen proberen je voor niemand af te sluiten. Je hoeft niet met iedereen bevriend te zijn (dat kan ook helemaal niet), maar je kunt wel volhouden dat iedere mens een gewaardeerde persoon is en daarnaar leven.

Bij wedstrijdsport is het leuk wanneer de beste wint. Voor het overige is niet zozeer de winst belangrijk, maar de manier waarop we onze doelen bereiken in het leven. De evangelische raden helpen ons op weg, omdat leven altijd over samenleven gaat. Het is sowieso een teamsport.

 

pastoor A. Bultsma

Zalige Titus Brandsmaparochie

 

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.