Europadag op het Marnecollege

 

Dinsdag 28 maart werd voor het eerst een zogeheten ‘Europadag’ gehouden voor de leerlingen van VWO4 van het Marnecollege in Bolsward.

De dag begon om 09.00 uur met een spel als warming-up. Aan de hand van stellingen moesten leerlingen antwoord geven of het door Nederland(groen) of door Europa (rood) wordt geregeld. Aan het begin moesten leerlingen allemaal staan en bij een foutief antwoord moesten ze weer gaan zitten. Aan het einde bleven er 2 leerlingen over, zij moesten de benaderingsvraag doen, hier kwam de winnares uit.

Vervolgens werd het programma van die dag uitgelegd. Rond 10.00 uur waren uiteindelijk alle gastsprekers gearriveerd en konden we beginnen met voorstellen. Deze gastsprekers waren gekoppeld aan 4 verschillende thema’s. Van te voren konden leerlingen zich hier voor inschrijven. Voor het thema milieu, was Angeline Kerver te gast, politica van Groenlinks voor de gemeente Súdwest-Fryslân.  Meije Gildemacher, Public AffairsCoördinator Provincie Fryslân, was gastspreker voor het thema bestuur. Vanuit Luxemburg was mevrouw Ingrid van Gent, Principal Manager  van het Dutch Language Team aanwezig om een gastles te geven over het thema economie. Over het thema immigratie was AkramSaud te gast, een vluchteling uit Syrië.

Na de interessante gastlessen konden de leerlingen aan de slag met stellingen. Deze stellingen waren van te voren geformuleerd door de zogeheten ‘junior ambassadors’. Deze ‘junior ambassadors’ hebben geholpen om deze mooie dag te organiseren. De leerlingen konden uit 3 stellingen, 1 kiezen om verder uit te werken met voor- en tegenargumenten, ook werd de groep in tweeën gesplitst. Daarnaast moesten ze foto’s maken die hun argumenten ondersteunden. Dit leverde her een der zeer interessante discussies op en het bleek toch lastig om je te verdiepen in een andere mening. Om 15.00 uur begon het debat, waarbij leerlingen op dat moment te horen kregen of ze voor en tegen de stelling moesten zijn. Het waren vier ontzettend interessante debatten met goede argumenten, vol feiten en anekdotes, die met veel overtuiging werden gebracht. De uiteindelijke winnaars van het debat, kregen de heerlijke zelfgemaakte appeltaart van mevrouw Oudejans.

Een prachtige afsluiting van een zeer geslaagde eerste ‘Europadag’, dit smaakt volgens e leerlingen naar meer!

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.