Er mag weer gevlagd worden

In mei leek het erop dat de Bolswarders buitenspel waren gezet, er werd namelijk niet meer gevlagd op de toren van de Martinikerk van Bolsward.

Er waren arbotechnische problemen want om de top van de toren te bereiken moest de man die de vlaggen uitsteekt verschillende ladders beklimmen die niet aan de eisen voldeden.

Zo was er een ladder van zo’n 9 meter waaraan geen enkele steun zat om zich aan vast te houden. Ook de lengte van deze ladder was een probleem. Daarnaast waren er verschillende plateau’s waar geen hekwerken omheen zaten. Waardoor het te onveilig was om de vlag uit te steken. Maar in november werd dat probleem opgelost. De verschillende ladders, trappen en plateau’s werden aangepakt waardoor het weer mogelijk is om de vlag te laten wapperen.

De toren zou volgens de website van Martinikerk Bolsward rond 1350 zijn gebouwd en zelfs eerst als vuurbaken hebben gediend ten tijde dat Bolsward nog aan de Middelzee lag. Om het vlaggenluik te bereiken moet men eerst zo’n 20 a 25 meter een wenteltrap beklimmen. Deze stenen trap loopt in een buitenmuur en brengt je in de ruimte waar de klokken zijn opgehangen. (ter hoogte van de galmgaten) Via een tweede trap die langs de galmgaten loopt kom je op het niveau waar de uurwerken bevestigd zijn aan de toren. Vanuit daar is goed te zien wat er allemaal is aangepast om de verdere beklimming veilig te maken. Want liep hier voorheen een ladder die je in één naar de volgende hoogte bracht, nu is dit omgezet en is er een extra plateau aangebracht. De ruimte waar je nu staat is op zo’n 40 meter hoogte. Maar nog altijd ben je niet op de plek, daar waar de vlag moet worden uitgestoken.

Om daar te komen moeten nog twee ladders beklommen worden. Hier kan de vlaggenist de mast met behulp van een lier omhoog draaien en de juiste vlag uitsteken.

Fotoalbum

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.