‘Er is geen competitievoetbal, maar iedereen zet zich in’

Waarnemend voorzitter SC Bolsward Marius den Otter

Sportclubs worden door de coronamaatregelen hard getroffen. SC Bolsward houdt leden bij de les met landentoernooitjes en een sportquiz. “Voetballers willen gewoon een partij kunnen spelen.”

Als voetbal je passie is en je wekelijks reikhalzend uitkijkt naar de zaterdag- of zondagwedstrijd, kom je momenteel van een koude kermis thuis. Al een jaar lang wordt er geen competitie gespeeld. De jeugd kan zich nog tegoed doen aan een onderlinge wedstrijd, maar wie ouder is dan 27 jaar heeft gewoonweg pech.

“Ieder team wil zich kunnen meten met teams van andere clubs. Van de jongste jeugd tot het eerste,” vertelt waarnemend voorzitter van SC Bolsward Marius den Otter. De 55-jarige Den Otter legt uit wat de corona-maatregelen betekenen voor onder meer de jeugdleden bij zijn club.

‘Ze willen zich in de kijker spelen’

Hoog niveau amateurvoetbal staat momenteel op stil. Trainen kan nog wel. “Senioren trainen niet in teams, maar in groepjes van vier. Natuurlijk zijn er op die manier trainingsvormen te bedenken om de baltechniek en de conditie op peil te houden, maar je wilt toch het liefst onbevangen een echte partij kunnen spelen.”

De jeugd mag wel als team spelen. Dat vindt binnen de club plaats door middel van onderlinge wedstrijdjes. “Voor de jeugd hebben we een paar weken geleden een landentoernooi georganiseerd. Dat was fantastisch. Zo kregen de oudste jeugdspelers ook de kans om met selectiespelers samen te voetballen. Dat is nodig om de aansluiting te bewerkstelligen. Ik zou willen dat dit vaker kon, want je wilt dat goed draaiende houden. De spelers die de overstap naar een seniorenteam moeten gaan maken, krijgen met de huidige maatregelen veel minder vaak de kans om zich in de kijker te spelen.”

‘We kunnen niets anders doen dan afwachten’

Nu de KNVB het initiatief heeft getoond om regionale competities te organiseren, de zogenoemde KNVB Regio Cup, gloort er een beetje licht aan de horizon. “Het is echter niet duidelijk wanneer dat van start gaat. We bevinden ons nog in grote onzekerheid. We kunnen niets anders doen dan afwachten.” Een afwachtende houding lijkt echter aan Den Otter niet besteed. Hij was en is altijd actief betrokken bij het jeugdvoetbal. Zelf is hij nooit een voetballer geweest, maar hij was wel jarenlang leider van het team van zijn zoon. “Mijn zoon, inmiddels 22 jaar, startte met voetballen op zijn achtste bij wat toen nog JV Bolsward heette. Tot aan zijn achttiende, toen hij stopte vanwege een blessure, ben ik als leider met zijn team op stap geweest. Ik was erg betrokken bij de club en ik voelde me er thuis. Op een gegeven moment werd ik gevraagd om zitting te nemen in het bestuur. Ik vind het belangrijk dat een grote club als deze goed georganiseerd blijft en daar draag ik graag een steentje aan bij.”

‘Ook sponsoren hebben het water tot aan de lippen staan’

Het doet Den Otter goed om te ervaren dat hij niet de enige is die zich sterk bij de club betrokken voelt. “Onlangs hadden wij een online vergadering met alle trainers, leiders en coaches. Het voelde goed om te merken dat iedereen zich voor de club wil blijven inzetten, ondanks of misschien wel dankzij het feit dat er nu al een jaar niet echt gevoetbald wordt.” Stilzitten doen ze niet bij SC Bolsward. “We hebben een online voetbalquiz georganiseerd die een groot succes was. Doe je dat normaal gesproken in je eigen voetbalkantine dan organiseer je leuke prijzen via de sponsoren. Die sponsoren ofwel ondernemers hebben nu ook het water tot aan de lippen staan. We vonden als bestuur dat we het nu niet konden maken om ze om prijzen te vragen. We hebben toen onze Vriendenclub benaderd en met hun giften hebben we gewoonweg de prijzen bij de betrokken lokale ondernemers gekocht. Zo konden we iets terugdoen voor onze trouwe sponsoren. Echt een win-win situatie. En de online quiz bleek een groot succes.”

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.