Enorme verschillen in tarieven voor het storten van afval

Wie steenpuin, hout of gemengd bouwafval wil inleveren, kan dat in de ene gemeente gratis doen terwijl er in een andere meer dan 100 of soms wel 200 euro per kuub voor gevraagd wordt. Regiocontainer heeft de tarieven voor alle gemeenten onderzocht en op een rij gezet. 

Voor het storten van steenpuin, hout en gemengd bouwafval zijn inwoners van de provincie Friesland gemiddeld flink minder geld kwijt dan hun landgenoten. De tarieven per kuub zijn respectievelijk € 12,18, € 6,20 en € 15,07 tegenover de gemiddelde landelijke tarieven van € 27,90, € 12,25 en € 35,34.

 Uit het onderzoek blijft dat er vele Friese gemeenten zijn waar inwoners kosteloos steenpuin, hout en gemengd bouwafval kunnen inleveren. Het gaat hier om de gemeenten Smallingerland, Kollumerland en Nieuwkruisland, Ferwerderadiel, Dantumadiel, Súdwest-Fryslân, Opsterland, Waadhoeke, Leeuwarden, Harlingen, Heerenveen, Achtkarspelen, Vlieland en Dongeradeel.

 De gemeente Ameland scoort uit alle gemeenten van de provincie Friesland het slechtst. Voor het inleveren van de onderzochte afvalstromen wordt een gemiddeld tarief van € 76,23 gehanteerd. Op de 2e plek vinden we de gemeente Tytsjerksteradiel met een gemiddeld tarief van € 50. De top 3 wordt compleet gemaakt door de gemeente Terschelling. Het tarief daar is lichtelijk minder dan in de gemeente Tytsjerksteradiel, namelijk € 49,26.

 De verschillen per gemeente zijn enorm. Zelfs het verschil tussen naastgelegen gemeenten kan al oplopen tot ruim 110 euro per kuub. Gemeenten vragen dus zeer uiteenlopende tarieven voor een relatief rechtlijnige dienst. De redenen achter deze verschillen zijn in het onderzoek niet meegenomen.

 Meer weten over de landelijke verschillen of de tarieven van je eigen gemeente bekijken? Dat kan op https://www.regiocontainer.nl/tarieven-milieustraat-friesland-2018, kijk voor een landelijk overzicht op: https://www.regiocontainer.nl/tarieven-milieustraat-2018.

Geef een antwoord