Energieneutraal wonen in Bolsward

Nederland wil de komende jaren in snel tempo verduurzamen. Zoals het nu lijkt mag de CV-ketel vanaf 2021 alleen worden ingeruild voor een duurzaam alternatief als een warmtepomp of zonneboiler. In 2030 zal de gaskraan in Groningen helemaal sluiten. Tegelijkertijd gaat de belasting op gas omhoog, en wordt stroom goedkoper. Gasloos of zelfs energie neutraal wonen wordt derhalve steeds interessanter.

In 4 stappen naar een energieneutrale woning
Een energieneutrale woning kenmerken wij als een woning met een prettig leefklimaat en geen of een heel lage energierekening. Zo’n woning gebruikt geen gas, beperkt het energiegebruik, en wekt de benodigde stroom zoveel mogelijk zelf op.

Stap 1: Isoleren: de basis van een energieneutrale woning is altijd goede isolatie. Op die manier voorkom je dat de warmte niet onnodig uit jouw huis ontsnapt.

Stap 2: Ventilatie: Bij een goed geïsoleerde woning hoort een goede ventilatie. Voldoende frisse lucht in huis is een vereiste.

Stap 3: CV-ketel vervangen: Een traditionele cv-ketel verstookt veel gas. Hiervoor zijn allerlei duurzame alternatieven. Wil je helemaal van het gas af? Dan kom je al gauw uit bij een warmtepomp met bodembron. Dit zijn prijzige systemen (€15.000 tot €20.000). Gelukkig zijn er ook tussenoplossingen: een hybride warmtepomp of zonneboiler werkt samen met de gasketel, en vermindert het gasverbruik al gauw met 60%.

Stap 4: Zonnepanelen plaatsen: Woningen gebruiken tegenwoordig veel stroom. Denk maar aan alle huishoudelijke apparaten. Maar ook een warmtepomp of elektrisch boiler gebruiken veel stroom. Deze stroom kan je (grotendeels) zelf opwekken met zonnepanelen op je dak.

Duurzaamheidsprojecten in Bolsward
Ook in en rondom Bolsward zien we allerlei projecten en initiatieven ter bevordering van het gebruik van duurzame energie.

Duorsume Enerzjy Boalsert Energie Coöperatie (DEBo) is een coöperatie die als doel heeft om inwoners te voorzien van zo lokaal mogelijk opgewekte groene energie tegen een aantrekkelijke prijs.
DEBo exploiteert een postcoderoos-project met 204 zonnepalen op het dak van het schiphuis van BWS aan de Workumertrekweg in Bolsward.
Energiesprongswf.nl is het energiebesparingsproject van gemeente Súdwest-Fryslan.

Via de website vinden inwoners gratis informatie en advies voor het verduurzamen van de woning en info over lokale energieleveranciers.
Zijn er nog meer lokale initiatieven in de omgeving? Laat het gerust weten!

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.