Energie voor de winter

We zitten volop in de herfst, bomen verliezen blaadjes en de dagen worden kouder. De winter komt eraan. Dit is de periode waarin we de meeste energie gebruiken. Het huis stoken we lekker warm en ook de verlichting brandt langer.

Om het huis warm te krijgen gebruiken we, zoals bijna iedereen in Bolsward, een CV ketel. Dit werkt prima om het huis warm te krijgen. De CV ketel gebruikt aardgas om het huis warm te maken. Aardgas levert bij verbranding naast warmte ook CO2 op. Om deze CO2 productie te verminderen kunnen we de thermostaat lager zetten. Niemand heeft zin om in de kou te zitten. Gelukkig is er een oplossing die het huis warm kan houden met minder gas. Isoleren!

 

Isoleren is een eenvoudige manier van energie besparen. Minder CO2 uitstoot, minder stookkosten en het huis is lekker warm De meeste nieuwbouw huizen goed geïsoleerd, maar bij oudere woningen is isolatie minder vanzelf sprekend. Op de website huisisolerentips.nl kunt je wat inspiratie opdoen. Onze gemeente stimuleerd diverse isolerende maatregelen via zie voor meer info energiesprongswf.nl

Besparen kan ook op het gebied van verlichting. In 2009 werd de verkoop van gloeilampen verboden, Een alternatief voor het gezellig en warm licht was de LED-lamp toen nog niet.

Sinds die tijd is er een hoop verbeterd, LED-verlichting  is er in alle kleuren van de regenboog en goed dimbaar. De gloeilamp was verantwoordelijk voor ongeveer 30% van het electriciteits verbruik. LED-verlichting verlaagt dit aandeel flink, een 40W peertje vervang je door een 6W LED-lamp dat is 6,5 keer zuiniger.

Minder energie gebruiken zorgt voor minder CO2 uitstoot en kost minder geld. Om het CO2 effect nog verder te vergroten, maak dan gebruik van duurzame energie. DEBo zet zich in voor de levering van duurzame energie uit de regio. DEBo is hard bezig een eigen zonnepanelen project in Bolsward te realiseren. Tot die tijd kan via de zuster-coöperaties regionale groene energie worden geleverd. Dit wordt verkocht via het gezamelijke energiebedrijf NLD www.noordelijklokaalduurzaam.nl

Hierdoor kun je nog meer CO2 besparen en blijft geld dat wordt betaald voor energie in de regio. De winst van NLD wordt uitgekeerd aan de coöperaties. Hoe meer leden des te groter de uitkering. Met dit geld kunnen we activiteiten of doelen in Bolsward steuen en de leden bepalen welke dat zijn. Word lid en steun Bolsward via www.debo.frl

 

DEBo is Enerzjy foar Boalsert.

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Related posts

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.