Eerste voorstelling Sjen yn it Tsjuster, eerbetoon aan Tsjêbbe Hettinga, uitverkocht!

Ook wie klein is, kan groot denken. Die gedachte staat centraal in Sjen yn it Tsjuster, een ervaringsvoorstelling in het duister van het Friese terpdorp Burgwerd waar alle inwoners aan meedoen. De voorstelling is gebaseerd op het gedicht ‘Lytse Jonge’ van de Friese dichter en wereldburger Tsjêbbe Hettinga. Sjen yn it Tsjuster hoort tot de twintig mienskipsprojecten in het hoofdprogramma van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

© Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Sjen yn it Tsjuster is een auditieve en sensitieve tocht in het donker langs bijzondere plekken waarbij de zintuigen van het publiek wordt geprikkeld op gehoor, gevoel, smaak en reuk. In het gedicht ‘Lytse Jonge’ staat een jonge jongen centraal. De kleine jongen die droomde van een grote wereld, maar ook de volwassen man die altijd het jongen uit het dorp bleef. Het publiek wordt in het duister meegenomen naar Tsjêbbe zijn jeugd.

De dichter en het duister

Vijf jaar na Tjêbbe Hettinga’s te vroege overlijden (2013) laat Burgwerd in 2018 zien dat zij trots zijn en zich verbonden met hem voelen. Ter nagedachtenis wordt een boek uitgebracht waarbij de verbondenheid van Tsjêbbe Hettinga met het dorp Burgwerd wordt vastgelegd. De duisternis speelde een grote rol in Tjêbbe zijn leven. Op jonge leeftijd werd bij hem een oogziekte geconstateerd waarbij hij langzamerhand het oog van de werkelijke wereld verloor. Wat bleef was de wereld die zijn geestesoog kon verbeelden.

Over de organisatie

STULLP staat voor Stichting Uitvoering Literaire Locatie Projecten. STULLP is opgericht om de nagedachtenis aan de dichter Tsjêbbe Hettinga in z’n geboortedorp Burgwerd levend te houden. STULLP zet zich in voor een intensieve samenwerking tussen verschillende culturele verenigingen in het dorp Burgwerd met als doel het versterken van het dorpsgemeenschap. De voorstelling wordt in samenwerking gemaakt met BUOG, bedenkers en uitvoerders van ongewone gebeurtenissen en regisseur Klaas-Jaap van der Heide. Samen met ruim 100 inwoners van Burgwerd organiseren zij Sjen yn it Tsjuster.

Het programma

Vrijdag 16 maart 2018(UITVERKOCHT) | Zaterdag 17 maart 2018           20.00 – 22.00 uur

Vrijdag 13 april 2018 | Zaterdag 14 april 2018                21.00 – 23.00 uur

Vrijdag 7 september | Zaterdag 8 september 2018         21.00 – 23.00 uur

Entreekaarten zijn verkrijgbaar via de website www.stullp.nl of www.friesland.nl  voor €18,50 per stuk.

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Related posts

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.