Eerste volle stempelkaart St.Odulphuspad

Bolsward- De eerste wandelaars van het 260 km lange St. Odulphuspad kwamen vorige week over de streep! Jelly Sieswerda en Richard den Dunnen uit Leeuwarden namen bij Kootje bij de Brug als eersten, tegen inlevering van hun volle stempelkaart, een aandenken van het St.Odulphuspad in ontvangst.

Het aandenken is een relikwie dat bestaat uit een sieraad dat is gemaakt uit hars met daarin een uniek stukje eikenhout afkomstig uit één van de gevonden eiken binten bij de archeologische opgraving van de kloosterboerderij van het ‘Nicolaas Klooster’ te Hemelum. Later kreeg dit klooster de naam ‘St. Odulphusabdij van Stavoren te Hemelum’. Bij het genummerde relikwie ontvingen Richard en Jelly een certificaat van het jaarringenonderzoek van de binten door dendrochronoloog Paul Borghaerts. De jaarringen gaven aan dat de kloosterboerderij werd gebouwd tussen 1150 en 1160 en zéér waarschijnlijk gelijk met het klooster.

Richard vertelt enthousiast: ‘de ene etappe is nog mooier dan de andere en dan denk je “nu kan het niet mooier” is toch het volgende traject opnieuw fantastisch’. Jelly vult aan: ‘ik zei telkens tegen Richard dit is weer genieten met de hoofdletter G’. We hebben ontzettend genoten. Alle 260 kilometers. Geen kilometer verveelde. Ook hebben we verschillende mensen ontmoet tijdens de tocht die op basis van ons enthousiasme gelijk een foto maakten van het boekje. Er waren tijdens de ontmoetingen enkele hoogtepunten: Bij de veerpont in Gaastmeer riep de schipper van de pont tijdens de overtocht: “vrouw hier komen de eerste mensen van het St Odulphuspad zet de de koffie maar klaar!”. Eén van de vele fijne ontmoetingen onderweg.

Harold Visser voorzitter van de Stichting Lytse Marren, de initiatiefnemer van het St.Odulphuspad, toont zich verguld met deze eerste enthousiaste wandelaars over de ‘finish’. “Dit hadden wij, na de presentatie van het pad in juni, niet zo snel verwacht” Wij hebben inderhaast het hele bestuur opgetrommeld en hebben een ontvangstcomité samengesteld. Jelly en Richard waren aangenaam verrast door de ontvangst. Ze waren door ons onwetend gehouden dat ze de eersten waren.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.