Eerste paal Elfstedenhal de grond in

Onder toeziend oog van IJshaldirecteur Johan van der Kooi, Wethouder Sport van gemeente Leeuwarden, Andries Ekhart en Gedeputeerde Provincie Fryslân, Hans Konst werd vandaag de eerste heipaal van de Elfstedenhal de grond ingeslagen door George Schweigmann (90 jaar) en Jelmer Tasma (4 jaar).

Een bijzondere samenstelling van een ervaren en een jonge schaatser. De Bouwcombinatie Elfstedenhal v.o.f. is een samenwerking van Bouwgroep Dijkstra Draisma en Jorritsma Bouw.

In opdracht van de gemeente Leeuwarden ontwerpt en bouwt, inclusief 25 jaar onderhoud en energielevering, de bouwcombinatie ‘Elfstedenhal’ de nieuwe ijshal in Leeuwarden (De Elfstedenhal). Deze nieuwe Elfstedenhal geeft een belangrijke impuls aan de schaatssport in Friesland in het algemeen en Leeuwarden in het bijzonder. Het plan betreft de bouw van een 400 meter ijsbaan, een separate ijshockeyhal en diverse aanvullende voorzieningen.

Voortgang
De voorbereidende werkzaamheden zijn – naast het slaan van de eerste paal – al in volle gang. Het terrein is ingericht voor het heien van betonnen (prefab) heipalen met een lengte van ca. 17,5 meter en een totale lengte van 23,5 kilometer. Daarnaast wordt de komende periode een fundering van zand voor de nieuwe terreininrichting aangelegd zodat in voorjaar 2015 gestart kan worden met de wegen en parkeerplaatsen. Ondertussen worden in de oude ijshal de laatste rondjes geschaatst.

Van milieubelastend naar duurzame energiemotor
Primair wordt het overgrote deel van de energievraag ingevuld middels een bio-WKK, bio- CV ketel en PV panelen. Deze unieke energievoorziening levert een groot deel van de benodigde elektriciteitsvraag en warmte van de ijshal. Het biogas is afkomstig uit een nabijgelegen afvalstortplaats “De Schenkenschans”. De bouwcombinatie ‘Elfstedenhal’ ontwierp hiervoor een circa 800 meter lange biogastransportleiding van de afvalstortplaats naar de ijshal waarmee een duurzame energiemotor ontstaat die tevens een exploitatievoordeel oplevert. Het resultaat is dat de ijshal in principe geen aardgas hoeft te gebruiken voor verwarming en dat de hoeveelheid energie voor verlichting vijftig procent lager ligt dan gemiddeld.

Social Return
De eerste paal geeft symbolisch het startsein voor de bouw van de bouw van de Elfstedenhal. “Van grote betekening voor Iis foar Fryslân”, aldus Hans Konst Gedeputeerde Provincie Fryslân. Een ander mooi startsein is dat er vanuit de Bouwcombinatie inmiddels gesprekken zijn gevoerd met zogenaamde Social Returners. Op dit moment zijn met vijf nieuwe werknemers afspraken gemaakt om werkervaring op te doen tijdens de nieuwbouw van de Elfstedenhal. Via dit traject wordt de afstand tot de arbeidsmarkt verkleind voor mensen die moeilijk een baan kunnen vinden. “Een waardevolle samenwerking”.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.