Eerste Hanzefestival van Bolsward

Bolsward – Op zaterdag 28 mei vindt het eerste Hanze Festival in Bolsward plaats. Als het aan de Stichting Friese Hanzesteden ligt, wordt dit festival het begin van een mooie traditie.

Met het festival, waarin historie en nostalgie hand in hand gaan, wil de stichting niet alleen de toeristen attent maken op de rijke Hanzegeschiedenis van Bolsward, maar ook haar eigen inwoners.

De dag begint om 10.30 uur met een grote Hanzemarkt op de Appelmarkt en Rijkstraat. Kraampjes met Hanzeprodukten worden afgewisseld met oude ambachten, als manden vlechten, paling roken, enz. Daarnaast zijn verspreid op de markt en bij het Weeshuis diverse proeverijen, onder andere van brouwerij Us Heit en distilleerderij De Stiekeme Stoker.

Maar ook elders in het centrum van Bolsward is er van alles te doen. Muziek, Hanzejeugdspelen, folkoristische dans enz. staan ook op het programma van deze dag.
De Hanze jeugdspelen vinden plaats op drie locaties, t. w. het Marktplein, het Raadhuisplein en de tuin bij restaurant het Weeshuis. Deze spelen staan onder leiding van leerlingen van het Marne College. De leerlingen van deze school plaatsen die zaterdag een stadspoort op de Rijkstraat, waar de jeugd hun stempelkaart kan halen voor de jeugdspelen, maar waar bezoekers ook aan het Hanze Festival ook alle informatie van die dag kunnen krijgen.

De gehele dag is er muziek van het Bolswarder shantykoor ,Skomjend Wiid’, van troubadour Leon Lutterman en muziek en dans van de Boalserter Skotsploech. Ook groepjes leerlingen van de muziekschool zorgen deze dag voor veel muziek op straat. Wie een rondvaart wil maken kan opstappen op de rondvaartboot bij het stadhuis en wie zich naar oud-Hollands wil laten wegen kan terecht in de Waag. De Oudheidkamer in het stadhuis is speciaal voor die dag geopend.

De Stichting Friese Hanzesteden hoopt dat vele Bolswarders die dag in middeleeuwse kleding naar de markt komen. Bovendien roept de stichting de winkeliers op hun winkel die dag in ,Hanzesfeer’ aan te kleden. ,,Zelf in middeleeuwse kledij rondlopen zou al fantastisch zijn”, aldus Sjirger Holthuis van de Stichting Friese Hanzesteden.

Meer informatie op www.friesehanzesteden.nl

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *