Eerste Hanzefestival Bolsward

Bolsward – Op zaterdag 28 mei vindt het eerste Hanze Festival in Bolsward plaats en dat festival moet, als het aan de Stichting Friese Hanzesteden ligt, het begin zijn van een mooie traditie. Dit jaar alleen nog in Bolsward, maar hopenlijk haakt ook Stavoren, als tweede Friese Hanzestad, in de komende jaren aan bij dit festival.

Met het festival, waarin historie en nostalgie hand in hand gaan, wil de stichting niet alleen de toeristen attent maken op de rijke Hanzegeschiedenis van Bolsward, maar ook haar eigen inwoners.

Oude ambachten, muziek, Hanzejeugdspelen, diverse proeverijen enz. staan op het programma van deze dag. Een dag die begint om 10.30 uur met een grote Hanzemarkt op de Appelmarkt en Rijkstraat. Kraampjes met Hanzeprodukten worden afgewisseld met oude ambachten, als manden vlechten, paling roken, enz. Op datzelfde moment starten ook de Hanze jeugdspelen op drie locaties, t. w. het Marktplein, het Raadhuisplein en de tuin bij restaurant het Weeshuis. Dit onderdeel vindt plaats onder leiding van leerlingen van het Marne College. De leerlingen van deze school plaatsen die zaterdag een stadspoort op de Rijkstraat, waar de jeugd hun stempelkaart kan halen voor de jeugdspelen, maar waar bezoekers ook aan het Hanze Festival ook alle informatie van die dag kunnen krijgen.

De gehele dag is er muziek van het Bolswarder shantykoor ,Skomjend Wiid’, van troubadour Leon Lutterman en muziek en dans van de Boalserter Skotsploech. Ook groepjes leerlingen van de muziekschool zorgen deze dag voor veel muziek op straat.

Wie een rondvaart wil maken kan opstappen op de rondvaartboot bij het stadhuis en wie zich naar oud-Hollands wil laten wegen kan terecht in de Waag. De Oudheidkamer in het stadhuis is speciaal voor die dag geopend.
Daarnaast zijn verspreid op de markt en bij het Weeshuis diverse proeverijen, onder andere van brouwerij Us Heit en distilleerderij De Stiekeme Stoker.

De Stichting Friese Hanzesteden hoopt dat vele Bolswarders die dag in middeleeuwse kleding naar de markt komen. Bovendien roept de stichting de winkeliers op hun winkel die dag in ,Hanzesfeer’ aan te kleden. ,,Zelf in middeleeuwse kledij rondlopen zou al fantastisch zijn”, aldus Sjirger Holthuis van de Stichting Friese Hanzesteden.

Meer informatie op www.friesehanzesteden.nl

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.