Eenvoudig inzicht in gemeentelijke belastingen Súdwest-Fryslân met de Lokale Lastenmeter

Binnenkort valt hij weer op de deurmat: de aanslag gemeentelijke belastingen. Hieronder valt de riool- en afvalstoffenheffing en de onroerend zaakbelasting (ozb).

Om de belastingtarieven voor inwoners en ondernemers inzichtelijker te maken heeft Súdwest-Fryslân nu de Lokale Lastenmeter. Een speciale website waar inwoners en ondernemers op een eenvoudige manier kunnen bekijken waaraan ze belasting betalen en hoeveel. Ook is gemakkelijk een vergelijking te maken met andere gemeenten.

Bedrijven

Net alsde inwoners kunnen ook ondernemers bekijken hoeveel belasting zij betalen. Maarten Offinga: “Ik krijg regelmatig  het verzoek van ondernemers om meer inzicht te geven in de lokale lasten. Met deze website willen we op een transparante en toegankelijke manier laten zien hoeveel gemeentelijke belasting ondernemers betalen. En waaraan.  Ik hoop dat we op deze manier tegemoet komen aan de informatiebehoefte.”Dit geldt ook voor het ondernemersfonds. Op de Lokale Lastenmeter wordt per pand berekend hoeveel van de OZB terecht komt bij het ondernemersfonds.

Vergelijking met andere gemeenten

Veel mensen zijn benieuwd wat zij in vergelijking met andere gemeentenbetalen aan gemeentelijke belastingen. Op de websitesudwest-fryslan.lokalelastenmeter.nl is te zien wat bij een zelfdewoonsituatie de lasten in een andere gemeente zouden zijn. Wat betaalt iemand met een huis van bijvoorbeeld 180.000 euro aan woonlasten ergens anders? Deze vergelijking is in principe mogelijk met alle gemeenten.

Meer informatie
De Lokale Lastenmeter van Súdwest-Fryslân staat op de website sudwest-fryslan.lokalelastenmeter.nl.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.