Een leven met Vifit

Achteloos lees ik de tekst achterop de verpakking terwijl ik in de trein zit:

Vifit is er voor mensen die alles uit het leven willen halen. Sta jij ondanks je drukke agenda altijd open voor nieuwe uitdagingen? En wil je volop genieten? Dan kun je wel een goed afweersysteem gebruiken.

Ben ik zo iemand, die alles uit het leven wil halen? Wat nou als ik dat niet ben? Passen Vifit en ik dan wel bij elkaar?

Tsja. Stel je voor dat je het echt even niet meer weet en moet toegeven: ik kan het even niet alleen. Op zo’n moment zou ontvangen eigenlijk veel meer helpen dan geven. Je hoofd even neerleggen en kwetsbaarheid toelaten. Waarom is dat vaak zo eng? Kwetsbaarheid is dan niet een zwakte, maar een raakbaarheid.

Mijn dochter van acht kreeg laatst een vaccinatie en zei tegen me: “Ik moest wel even huilen, maar gelukkig heeft niemand het gezien”. Wat is dat toch? Waarom vindt iemand van acht het al moeilijk om die mooie, raakbare, kwetsbare kant van zichzelf te tonen?

Iedereen is op zoek naar authentieke relaties met andere mensen, maar dat kan pas echt wanner je niet bang bent om ook die kant van jezelf te tonen waar je niet trots op bent. De kant die je niet zo vaak op Facebook tegenkomt. De kant die weleens wat rafelig is. Je onzekerheid. De dingen die je moeilijk vindt. De kant die je liever in je sok laat zitten, want stel je voor dat ze je kalknagels zouden zien.

Ik red het even niet. Wil je me helpen? Ik laat mijn tranen een keertje stromen. Ik ben de weg een beetje kwijt. Ik ben bang. Mag ik mijn hoofd even op je schoot leggen? Wil je mijn voeten wassen? Ik breek een lans voor kwetsbaarheid. Pas dan worden ontmoetingen echter en hechter, denk ik.

Ik hoor de critici al zeggen:
Wat een soft gezwets.
Wat een zweverig praat.

Maar ik geloof dat mensen door zo’n overgave geen argeloze en naïeve softies zijn die niet weten hoe de wereld in elkaar steekt. Het is juist een bevrijding van de angst om door anderen als loser gezien te worden.
Er is niets mis met volop genieten. Integendeel.  Maar denken dat je altijd moet genieten, dat is een eenzijdig beeld. Alles uit het leven halen betekent ook dat je narigheid en mislukkingen, ook die van jezelf, omarmt.

De bodem van het pakje Vifit is in zicht. Daar heb ik in ieder geval alles uit weten te halen.

Jelle Waringa
Doopsgezinde gemeente Bolsward

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.