Een hond in huis, maar welk ras kies je dan?

Heb je de keuze gemaakt om in hond in huis te nemen, dan volgen er daarna direct nog heel veel meer keuzes. Zoals wordt het een pup of adopteer je een wat oudere hond. En welk ras past eigenlijk bij je?

Om een hond op te voeden en te trainen heb je veel tijd en geduld nodig. Eigenlijk is het te vergelijken met een baby. Een pup is lief, vertederend, maar ook hard werken. Daarbij komt dat elk ras eigen karaktereigenschappen heeft. En die moeten wel bij je passen.

Begin bij het begin

Wist je dat er 343 erkende hondenrassen in de wereld zijn? Gaat jouw kennis niet heel veel verder dan van een Poedel tot een Herder, dan kunnen we je vertellen dat er ook heel wat andere rassen maar ook  kruisingen tussen diverse rassen bestaan. Zoals een Maltipoo, een kruising tussen een Poedel en Maltezer, of de Labradoodle die een kruising is tussen een Poedel en een Labrador Retriever. Best lastig kiezen dus tussen zoveel verschillende honden.

Toch kun je al snel heel wat rassen doorstrepen als je gewoon bij het begin begint. Dat begin is het lijstje met jouw situatie. Voor dat lijstje kijk je naar wat voor hond je wil. Wil je een hond als waakhond of als gezelschapshond. Heb je genoeg ruimte in en rondom je huis of is dat maar beperkt? Bij veel ruimte kun je kiezen tussen een grote en kleine hond, heb je beperkte ruimte dan is een grote hond, die bewegingsruimte nodig heeft en ook naar buiten wil, geen goede optie.

Ook het feit of je kinderen hebt of al andere huisdieren, spelen mee in de keuze. Daarnaast heb je misschien al rassen die je meer of minder aanspreken of heb je een voorliefde voor lang haar of juist een korte vacht. Lees dan alsnog de kenmerken van de hond goed door en wees eerlijk in de beslissing of die eigenschappen bij jouw lijstje passen. Kies je bijvoorbeeld een ras met verlatingsangst en ben je regelmatig weg, dan zal niet alleen je hond maar ook de buren er erg verdrietig van worden.

Waar moet je op letten

Het uiterlijk verraad niet altijd het karakter. Ook bij de Shiba Inu is het goed verder te lezen. Denk je bij deze hond direct aan een geweldig teddybeer, besef dat de Shiba geen speelgoed is. Deze viervoeter is een zeer levendige kleine hond met hele eigen kenmerken en een eigen wil. Delen is niet zijn sterkste kant en eigenlijk is het vooral aan jou je aan te passen in plaats van dat je denkt dat de Shiba dit zal doen.

Maar ook of je een rustige of energieke hond wil, speelt mee. Een Cockapoo die het beste heeft van zowel wel Cocker Spaniels als de Poedel, is intelligent en loyaal. Ze gedijen goed op aandacht maar ook op druk bezig zijn. Denk je dat het maar een klein hondje is, dan is het toch goed om te weten dat ze veel energie hebben en moeten die ook kwijt. Daardoor hebben ze tweemaal daags minstens 30 minuten beweging nodig.

Kijk bij de rassen die je aanspreken ook naar de gemiddelde kosten waar je rekening mee moet houden. Een hond kost namelijk niet alleen geld bij de aanschaf maar er zijn ook kosten voor hondenvoer, de verzorging en bezoekjes aan de dierenarts. Ook hier zijn best verschillen in tussen de rassen.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.