Duizenden kinderen in gesprek met 200 wetenschappers op Expeditie NEXT

Zesduizend nieuwsgierige kinderen en hun begeleiders nemen vandaag het Friese Franeker over. De Nationale Wetenschapsagenda, onderdeel van NWO, organiseert wetenschapsfestival Expeditie NEXT om kinderen kennis te laten maken met de waarde van wetenschap. Het festival telt ruim 100 wetenschapsactiviteiten, waar meer dan 200 wetenschappers aan bijdragen.

Burgemeester Marga Waanders van gemeente Waadhoeke is ontzettend blij met de opkomst: “Het is een slimme zet van NWA om voor onze historische universiteitsstad te kiezen. In onze regio zetten we samen de schouders onder zo’n geweldig festival. Ik roep alle jongens en meiden op: laat je niets wijsmaken, maar ga zelf op ontdekking uit en vraag maar raak. Onze wereld heeft nieuwsgierige jonge onderzoekers nodig!”

Kinderen interviewen minister Dennis Wiersma

Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma opende het festival in de Martinikerk. Hij droeg de sleutel van ‘De Wetenschat’, het symbool van het festival, over aan kinderburgemeester Wende Sinnesma. Na deze overdracht konden kinderen van Weekendscholen uit de omgeving de minister enkele vragen stellen. Ze wilden weten wat het leukste is, maar ook wat het stomste is aan minister zijn. En of ze meer tijd mogen knutselen op school. Wiersma moedigt knutselen van harte aan, al hoeft dat niet alleen op school, het kan ook thuis. “Vroeger knutselde ik zelf ook graag. Hebben jullie weleens een mentos in een fles cola gedaan?”

Na protest van de meegereisde ouders, vervolgde hij wat serieuzer: “Bedenk je dat wetenschap vaak ook met knutselen begint. Ik woonde vroeger in de Professorenbuurt in Franeker vlak bij de Professor van Swindenstraat. Jan Hendrik van Swinden was de eerste die een werkende luchtballon bouwde. Die liet hij over deze kerk heen vliegen. Dat is wetenschap: je afvragen of iets kan, zelf gaan knutselen in je achtertuin, iets bouwen en blijven proberen tot het lukt en je iets nieuws hebt ontdekt. Dus blijf knutselen en blijf nieuwsgierig. Als papa en mama zeggen dat je teveel vragen stelt: stel nog een vraag, want dan ben je goed bezig!”

Marcel Levi over het belang van wetenschap voor kinderen

Marcel Levi, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) riep in het openingsprogramma kinderen op vandaag hun eerste stap te zetten op wetenschapsgebied. “Mensen zijn altijd al nieuwsgierig geweest. We willen dingen snappen. Waarom kunnen vissen zo goed zwemmen en honden zo hard rennen? Waarom voel je je de ene dag goed en heb je de volgende dag buikpijn? Wetenschap zoekt antwoord op deze en nog veel meer vragen. Zo schuiven we telkens de grens van wat we wel en niet weten, een klein stukje op. En bedenk je: wetenschap wordt gedaan door mensen, dat kun jij dus later ook gaan doen. Kinderen zijn de wetenschappers van de toekomst.”

6000 bezoekers, 200 wetenschappers en 100 activiteiten

In 2019 kende Expeditie NEXT haar eerste editie, destijds kwamen er 2500 kinderen en volwassenen naar de Maassilo in Rotterdam. Om 12.30u waren er in Franeker reeds het dubbele aantal bezoekers. Wetenschappers zoals Diederik Gommers, Anne Schulp en Linda Duits, waren in het gezelschap van onder meer Anna Gimbrère, Diederik Jekel, Klaas van Kruistum, Britt Dekker, Boswachter Tim en Mindy Howard, de eerste Nederlandse vrouwelijke astronaut. Het festival past in de bredere visie van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), onderdeel van de NWO en organisator van Expeditie NEXT: zij laten de waarde en het belang van wetenschap aan de Nederlandse samenleving zien.

Foto (C): Expeditie NEXT 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.